Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Finále Fed Cupu: Češky vyzvú Rusky, Pála počíta s účasťou Šarapovovej

Česká tenistka Petra Kvitová reaguje počas zápasu proti Francúzke Kristine Mladenovicovej v druhom zápase dvojhry semifinále Pohára federácie medzi Českou republikou a Francúzskom 18. apríla 2015 v Ostrave. Foto: TASR/AP/Petr David Josek

V dueli o cennú trofej privítajú 14.-15. novembra tím Ruska, ktorý si v Soči poradil s Nemeckom 3:2.

Bratislava 20. apríla (TASR) - České tenistky sa po štvrtý raz v priebehu uplynulých piatich rokov prebojovali do finále Pohára federácie. Obhajkyne titulu proti Francúzsku v Ostrave potvrdili úlohu favoritiek, keď o svojom triumfe rozhodli už po úvodnej nedeľňajšej dvojhre. V dueli o cennú trofej privítajú 14.-15. novembra tím Ruska, ktorý si v Soči poradil s Nemeckom 3:2.



Český kapitán Petr Pála vsadil vo dvojhrách na osvedčené duo Petra Kvitová, Lucie Šafářová a jeho ťah mu vyšiel. "Som veľmi rád, že sme opäť vo finále. Výsledok 3:0 po troch zápasoch vyzerá jednoznačne, no nebolo to ani zďaleka také jednoduché. Lucka čelila v dueli proti Caroline Garciovej piatim mečbalom. Petra i napriek nervozite zvládla súboj s Kristinou Mladenovicovou a s Garciovou odohrala naozaj dobrý zápas. Klobúk dolu pred jej výkonom," povedal pre idnes.cz Pála.



Český kapitán počíta s tým, že Rusky pricestujú na jeseň aj s bývalou svetovou jednotkou Mariou Šarapovovou, ktorá v súboji s Nemkami napokon absentovala pre zranenie. "Rusky majú silný tím, v prvej svetovej desiatke je okrem Šarapovovej aj ľaváčka Jekaterina Makarovová. Do novembra je však ešte dosť času. Predtým nás ešte čakajú tri grandslamy. Uvidíme, v akej budú dievčatá forme," dodal Pála.

Rusko v nedeľu prehajdákalo náskok 2:0, v záverečnej štvorhre však vďaka Jelene Vesninovej s Anastasiou Pavľučenkovovou slávilo úspech. "Je to jedno z mojich najcennejších víťazstiev v Pohári federácie. Prirovnala by som ho k duelu proti Francúzsku, v ktorom sme otočili z 0:2. Po hladkej prehre s Angelique Kerberovou nebolo pre mňa ľahké zmobilizovať sa, no aj vďaka Jeleninim skúsenostiam z debla sme to zvládli. Som šťastná a hrdá na seba," povedala Pavľučenkovová pre oficiálnu fedcupovú stránku.



Cez víkend sa v baráži rozhodlo aj o zostávajúcich štyroch účastníkoch svetovej skupiny v roku 2016. Holanďanky si po februárovom triumfe 4:1 nad Slovenskom poradili na antuke v Hertogenboschi rovnakým pomerom s Austráliou. Dvomi bodmi sa zaskvela Kiki Bertensová, rozhodujúci tretí vybojovala rovnako ako pred dvomi mesiacmi v Apeldoorne Arantxa Rusová, ktorá otočila zápas s bratislavskou rodáčkou Jarmilou Gajdošovou. Američankám nepomohli k triumfu nad Talianskom na antuke v Brindisi, rodnom meste Flavie Pennettovej, ani dva body svetovej jednotky Sereny Williamsovej. Kanaďanky doplatili proti Rumunkám v Montreale na zlyhanie Eugenie Bouchardovej.

Po desiatich rokoch si účasť medzi elitnou osmičkou vybojovali Švajčiarky. Martina Hingisová pri návrate do fedcupového tímu krajiny helvétskeho kríža síce prehrala obe dvojhry, no zažiarila Timea Bacsinszká, ktorá získala dva body v singloch a uspela po boku Viktorije Golubicovej aj v dramatickej štvorhre. Rovnaký kúsok sa jej podaril aj v roku 2005 ako debutantke v Neuchateli proti Slovenkám.



Hingisová viedla v poslednej dvojhre proti Urszule Radwaňskej v treťom sete 5:2, no potom zaúradovali kŕče, únava a nervozita. Nasledoval sedemminútovy medical time out a Poľke sa podaril obrat. Vyčerpaná Hingisová následne nenastúpila na debla. "Bola som sklamaná, pretože som mala na rakete rozhodujúci bod, no nedokázala som to zakončiť. Teší ma však, že som si po dlhom čase mohla opäť vyskúšať dvojhru. V budúcnosti sa plánujem venovať iba štvorhre. Dievčatám som tak mohutne fandila, že som pri neustálom vyskakovaní z lavičky skoro opäť chytila kŕče."


semifinále:

Ostrava:

Česko - Francúzsko 3:1

Lucie Šafářová - Caroline Garciová 4:6, 7:6 (7:1), 6:1

Petra Kvitová - Kristina Mladenovičová 6:3, 6:4

Petra Kvitová - Caroline Garciová 6:4, 6:4

Šafářová, Barbora Strýcová'- Mladenovicová, Parmentierová 6:0, 3:6, 8:10


Soči:

Rusko - Nemecko 3:2

Svetlana Kuznecovová - Julia Görgesová 6:4, 6:4

Anastasia Pavľučenkovová - Sabine Lisická 4:6, 7:6 (7:4), 6:3

Kuznecovová - Andrea Petkovicová 2:6, 1:6

Pavľučenkovová - Angelique Kerberová 1:6, 0:6

Pavľučenkovová, Jelena Vesninová - Lisická, Petkovicová 6:2, 6:3



baráž o svetovú skupinu:

Brindisi

Taliansko - USA 3:2

Camila Giorgiová - Serena Williamsová 6:7 (5), 2:6

Sara Erraniová - Lauren Davisová 6:1, 6:2

Erraniová - S. Williamsová 6:4, 6:7(3), 3:6

Flavia Pennettová - Christina McHaleová 6:1, 6:1

Erraniová, Pennettová - Alison Riskeová, S. Williamsová 6:0, 6:3


Hertogenbosch

Holandsko - Austrália 4:1

Kiki Bertensová - Jarmila Gajdošová 6:1, 6:3

Arantxa Rusová - Casey Dellacquová 5:7, 3:6

Bertensová - Dellacquová 6:2, 6:3

Rusová - Gajdošová 0:6, 7:5, 7:5

Richel Hogenkampová, Michaella Krajiceková - Dellacquová, Olivia Rogowská 6:2, 7:6 (3)


Zielona Gora

Poľsko - Švajčiarsko 2:3

Agnieszka Radwaňská - Martina Hingisová 6:4, 6:0

Urszula Radwaňská - Timea Bacsinszká 2:6, 1:6

A. Radwaňská - Bacsinszká 1:6, 1:6

U. Radwaňská - Hingisová 4:6, 7:5, 6:1

A. Radwaňská, Alicja Rosolská - Bacsinszká, Viktorija Golubicová 6:2, 4:6, 7:9


Montreal

Kanada - Rumunsko 2:3

Francoise Abandaová - Irina Beguová 4:6, 7:5, 6:4

Eugenie Bouchardová - Alexandra Dulgheruová 4:6, 4:6

Bouchardová - Andrea Mituová 6:4, 4:6, 1:6

Abandová - Dulgheruová 6:3, 5:7, 2:6

Gabriela Dabrowská, Sandra Fichmanová - Mituová, Raluca Olaruová 6:1, 4:6, 10:5