Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trenčiansky kraj

Vzorky testov z marginalizovaných komunít prevážajú vrtuľníkmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Testovanie marginalizovaných komunít je v réžii síl pre špeciálne operácie spolu so zdravotníckym personálom Úradu hlavného lekára OS SR.

Trenčín 6. apríla (TASR) – Na trenčianske letisko priviezol v pondelok popoludní vrtuľník vzdušných síl Ozbrojených síl (OS) SR 29 vzoriek odobratých v rámci testovania marginalizovaných komunít v rámci akcie Karusel. Vzorky odobraté v súvislosti s novým koronavírusom doručili vojaci do Trenčína už druhýkrát, pondelkové sú z Fiľakova a Jelšavy.

Ako informoval hovorca Síl pre špeciálne operácie OS SR Mário Pažický, testovanie marginalizovaných komunít je v réžii síl pre špeciálne operácie spolu so zdravotníckym personálom Úradu hlavného lekára OS SR. Na zabezpečovanie medicínskeho transportu vzoriek z terénu do laboratórií slúžia vojenské vrtuľníky UH 60 Black Hawk.

„Od nedele (5. 4.) do pondelka sme mali odobrať 377 vzoriek, odobrali sme ich celkovo 427 s tým, že plán na dnes je stanovený na 170. Vzorky rozvážame do piatich laboratórií v štyroch mestách. Dve laboratóriá sú v Košiciach, po jednom v Banskej Bystrici, Trenčíne a v Bratislave,“ doplnil Pažický.


Podľa zástupcu veliteľa letky vrtuľníkového krídla z Prešova a zároveň pilota helikoptéry Jána Zvoleného vrtuľník odštartoval ráno zo základne v Prešove do Jelšavy, kde čakal na vzorky a následne ich previezli do Trenčína. Preberanie vzoriek podľa neho prebiehalo pod dohľadom zdravotníkov, ktorí chladiace boxy pred naložením na palubu vrtuľníka dezinfikovali, aby neohrozili posádku.