Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

Vlastivedné múzeum v Galante priblíži históriu prvej svetovej vojny

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Vlastivedné múzeum ponúka aj vojenský kútik, v ktorom si deti môžu dať vypísať povolávacie rozkazy na svoje meno priamo od vojenského oficiera.

Galanta 21. mája (TASR) – Prvá svetová vojna je témou dnešného podujatia Noc múzeí a galérií vo Vlastivednom múzeu v Galante. Bohatý kultúrny program spojený s prehliadkou expozícií a výstav tu bude trvať až do neskorých večerných hodín.

Program sa začal v renesančnom kaštieli, kde slávnostná vernisáž otvorila výstavu Mojim národom – príbehy z veľkej vojny. Jej súčasťou je aj tematická prednáška s názvom Prvá svetová vojna a galantský región. "Program v kaštieli je obohatený o hudobné pásmo Základnej umeleckej školy Josepha Haydna. Pripravený je aj dobový sprievodom na čele s historickým vozidlom Peugeot 190 z roku 1918. Súčasťou programu je aj vystúpenie členov folklórneho súboru Mátyus so skupinou Bicskás, ktorí publikum naučia aj zopár krokov čardášu. Následne ich vystrieda Švejkova kapela v podaní skupiny Funny Fellows a Csongor Kassai," uviedla lektorka a referentka cestovného ruchu vo Vlastivednom múzeu v Galante Katarína Búsová.



Vlastivedné múzeum dnes ponúka aj vojenský kútik, v ktorom si deti môžu dať vypísať povolávacie rozkazy na svoje meno priamo od vojenského oficiera. Môžu tiež získať vyrazenú medailu s motívom prvej svetovej vojny a odfotiť sa s figurínou vojaka. "Evakuáciou sa podujatie posunie na nádvorie Neogotického kaštieľa v Galante. Historická skupina Hector zabezpečí ukážku zbraní. Súčasťou programu bude aj ochutnávka výrobkov pivovaru SESSLER a ponúkať sa bude aj šunka pečená na ražni, sedliacke oškvarkové posúchy, jednoduché praclíky a kotlíkový guláš," dodala Búsová.