Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Rusko uvažuje o predĺžení spolupráce na ISS, tvrdí ruský minister

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Moskva predtým hrozila, že ukončí svoju spoluprácu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) po tom, čo v roku 2024 skončí platnosť súčasnej dohody.

Moskva 23. októbra (TASR) - Rusko uvažuje o predĺžení spolupráce na prevádzkovaní Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) do roku 2028, a to aj napriek napätiu medzi Moskvou a Západom spojenému s inváziou Ruska na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe nedeľňajšej správy agentúry DPA.

"Považujeme za možné, že budeme pokračovať v používaní ISS pri minimálnej konfigurácii, kým nebude vybudovaná ruská vesmírna stanica, to znamená do roku 2028," cituje agentúra Interfax ruského ministra priemyslu a obchodu Denisa Manturova.

Moskva predtým hrozila, že ukončí svoju spoluprácu na ISS po tom, čo v roku 2024 skončí platnosť súčasnej dohody. Manturov však v nedeľu uviedol, že posunutie skočenia ruskej spolupráce na ISS umožní Rusku zaistiť kontinuitu vlastného vesmírneho programu. Podľa Manturova je predĺženie spolupráce jediným spôsobom, ako si môže Rusko zaistiť potrebné zručnosti a nezávislosť ako krajina s vesmírnym programom.

Šéf ruských vesmírnych programov pre lety s ľudskou posádkou Sergej Krikaľov už skôr uviedol, že dúfa, že ruská vláda predĺži súčasnú dohodu o účasti Ruska na prevádzkovaní ISS aj po roku 2024. Šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov predtým uviedol, že Rusko "po roku 2024" opustí ISS. Nešpecifikoval však presný dátum.