Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Aktivistky v Kábule žiadali dodržiavanie práv žien

Na archívnej snímke protestujúce ženy v Afganistane. Foto: TASR/AP

Nová vláda Talibanu by mala umožniť ženám prístup k vzdelaniu a zamestnaniu, uviedla aktivistka Farída Akbáríová.

Kábul 5. decembra (TASR) - Ženské aktivistky v afganskej metropole Kábul v nedeľu vyhlásili, že budú pokračovať v boji za svoje práva na vzdelanie, zamestnanie a účasť v politickom i spoločenskom živote v Afganistane. Informovala o tom agentúra AP.

Aktivistky zároveň upozornili, že nedávny dekrét zakazujúci nútené sobáše, ktorý v piatok vydalo vládne islamistické hnutie Taliban, nestačí na vyriešenie otázky práv žien v krajine.

Nová vláda Talibanu by mala umožniť ženám prístup k vzdelaniu a zamestnaniu, uviedla aktivistka Farída Akbáríová. V súčasnosti je v Afganistaene vzdelávanie na úrovni stredných a vyšších škôl zakázané a väčšina žien má zákaz pracovať.

Piatkový dekrét o nútených manželstvách nebude mať podľa Akbáríovej takmer žiadny osobitný prínos pre ženy žijúce v mestách, kde sú takéto praktiky zriedkavejšie.

"Pre nás je neprijateľné vydať sa, jesť a zostať doma," povedala reportérom. "Chceme svoju rolu v politike, ekonomike, pracovné miesta, vzdelanie a spoločenské aktivity, kde nás nemôžu obmedzovať," dodala.

Dekrét Talibanu hovorí, že "muži i ženy by mali byť rovnocenní" a "nikto nemôže nútiť ženy k vydaju nátlakom alebo donútením", píše AP. V dekréte sa tiež uvádza, že ženy majú právo dediť a vdova sa môže vydať za muža, ktorého si vyberie, 17 týždňov po smrti svojho manžela.

Nútené sobáše sa v chudobnej, konzervatívnej krajine stali čoraz častejšími, keďže vnútorne vysídlení obyvatelia vydávajú mladé dcéry výmenou za cenu za nevestu, ktorú môžu použiť na zaplatenie dlhov či obživu svojich rodín, píše AP.