Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarský tím operoval jedno z vlani oddelených siamských dvojčiat

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rabia a Rukia vlani 1. a 2. augusta podstúpili vo vojenskej nemocnici v Dháke 33-hodinovú operáciu zameranú na oddelenie lebiek a mozgov, na ktorej spolupracoval 35-členný tím maďarských chirurgov.

Budapešť/Dháka 27. októbra (TASR) – Tím maďarských lekárov vykonal v utorok ráno v bangladéšskej Dháke rekonštrukčnú operáciu lebky jedného z miestnych siamských dvojčiat, ktoré členovia tímu úspešne oddelili vlani v auguste. Informoval o tom spravodajský server Index.hu s odvolaním sa na maďarskú charitatívnu Nadáciu akcie pre bezbranných ľudí (ADPF).

Stav štvorročnej Rukie je po operácii stabilizovaný, avšak ešte môžu nastať komplikácie, uviedli lekári pre Index.hu. Zákrok bol súčasťou série nutných operácií, ktorú maďarský tím nazval Operation Freedom.

V rámci projektu ADPF pokračuje dlhodobá rehabilitácia oddelených dvojčiat a celý proces môže potrvať aj roky.

Dievčatá Rabia a Rukia vlani 1. a 2. augusta podstúpili vo vojenskej nemocnici v Dháke 33-hodinovú operáciu zameranú na oddelenie lebiek a mozgov, na ktorej spolupracoval 35-členný tím maďarských chirurgov. Hlavný koordinátor série plastických operačných zákrokov Gergely Pataki po oddelení dvojičiek povedal, že ich ešte čaká desiatka menších operácií.