Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Biden: Hongkončania budú môcť po vypršaní víz zostať na území USA

Demonštrácie v Hongkongu, archívne foto. Foto: TASR/AP

Mnohí Hongkončania totiž zo svojej vlasti utiekli pred utláčateľským režimom Číny.

Washington 26. januára (TASR) - Americký prezident Joe Biden vo štvrtok nariadil predĺženie programu, ktorý umožňuje obyvateľom Hongkongu zostať na území Spojených štátov aj po vypršaní platnosti ich víz, o ďalšie dva roky. Mnohí Hongkončania totiž zo svojej vlasti utiekli pred utláčateľským režimom Číny, uvádza agentúra AFP, z ktorej čerpala správu prevzala TASR.

Predĺženie programu s najväčšou pravdepodobnosťou len vyostrí situáciu medzi Pekingom a Washingtonom, ktorá je i beztak napätá v súvislosti s Taiwanom, obchodnými spormi a priaznivým čínskym postojom k Rusku.

Biden vyhlásil, že Spojené štáty poskytujú obyvateľom Hongkongu, ktorí boli vo svojej vlasti pozbavení základných slobôd, "bezpečný prístav". Dodal, že Čína pokračuje v "rozklade ľudských práv a základných slobôd Hongkončanov", čo bol hlavný dôvod predĺženia programu.

Biden tiež hovoril o "útoku čínskej komunistickej vlády na hongkonskú samostatnosť" a podkopávaní zvyšku tamojších demokratických inštitúcií. Zahŕňa to aj najmenej 150 zatknutí politikov a aktivistov za údajné narušenie štátnej bezpečnosti a rozvratnú činnosť, ku ktorým došlo od roku 2020. V Hongkongu sa nachádza aj viac ako 1200 politických väzňov, pripomína AFP.

Pôvodný program, ktorý umožňoval Hongkončanom zostať na území USA aj po exspirácii víz, mal podľa pôvodného plánu skončiť 5. februára.