Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Blinken očakáva, že venezuelská vláda obnoví rokovania s opozíciou

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok 10. júna 2022 v Los Angeles. Foto: TASR/AP

Vláda a opozícia "v posledných dňoch naznačili zámer obnoviť tieto rozhovory a rokovania v Mexico City. Toto je najnovšia informácia, ktorú máme," povedal Blinken novinárom.

Los Angeles 11. júna (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok vyhlásil, že verí, že vláda venezuelského prezidenta Nicolása Madura a opozícia obnovia rokovania, ktoré boli od minulého roka pozastavené. TASR prevzala informáciu od tlačovej agentúry AFP.

Blinken, uzavierajúc summit Amerík v Los Angeles, na ktorý nebola pozvaná ani jedna z venezuelských strán, tiež potvrdil ochotu USA zmierniť sankcie, ak sa Maduro dohodne s opozíciou vedenou Juanom Guaidóm.

Vláda a opozícia "v posledných dňoch naznačili zámer obnoviť tieto rozhovory a rokovania v Mexico City. Toto je najnovšia informácia, ktorú máme," povedal Blinken novinárom.

Rokovania vedené Venezuelčanmi "sú tou najlepšou možnou cestou, ako sa pokúsiť navrátiť Venezuelčanom demokraciu, ktorú si jednoznačne zaslúžia a očividne ju chcú, a zmierniť tak mimoriadne utrpenie, ktoré sa dialo v posledných rokoch," vyhlásil Blinken.

Mexiko, jedna z mála veľkých latinskoamerických krajín, ktoré stále uznávajú Madura, vyzvalo obe strany, aby obnovili dialóg, ktorý pôvodne sprostredkovávalo Nórsko.

Maduro vlani v októbri prerušil rozhovory s opozíciou na protest proti vydaniu jeho blízkeho spojenca na trestné stíhanie do Spojených štátov na základe obvinení z korupcie zo západoafrického štátu Kapverdy.

Spojené štáty v januári 2019 uznali Guaidóa za dočasného prezidenta po tom ako Maduro vyhral voľby, po ktorých sa objavili rozsiahle správy o nezrovnalostiach. Vtedajšia administratíva Donalda Trumpa uvalila na Venezuelu rozsiahle sankcie, ale Maduro sa udržal pri moci s podporou armády, ako aj Ruska, Číny a Kuby.

"Sankcie nie sú samoúčelné. Majú za cieľ podnietiť ich prijímateľa, aby zmenil svoje správanie," uviedol Blinken. "Povedali sme už dávno, že sankcie nie sú trvalé. Ak uvidíme zmenu, môžu byť zrušené," dodal.