Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bolívia obnovila diplomatické vzťahy s Venezuelou a Iránom

Nový bolívijský prezident Luis Arce. Foto: TASR/AP

Luis Arce, blízky spolupracovník bývalého ľavicového prezidenta Eva Moralesa, minulú nedeľu zložil slávnostnú prísahu a stal sa tak novým prezidentom Bolívie.

La Paz 12. novembra (TASR) - Nový bolívijský prezident Luis Arce vo štvrtok obnovil bilaterálne vzťahy s Venezuelou a Iránom. Urobil tak len niekoľko dní po tom, čo sa ujal prezidentského úradu, pripomína agentúra DPA.

Arce vo štvrtok informoval o prijatí poverovacích listín od venezuelského veľvyslanca na sociálnej sieti Twitter. Obnovenie diplomatických vzťahov Bolívie so svojím latinskoamerickým partnerom podľa prezidenta "posilní strategické väzby v prospech občanov" oboch krajín.

O niekoľko hodín neskôr prezident na Twitteri oznámil aj prijatie iránskeho veľvyslanca v Bolívii, od ktorého taktiež prevzal poverovacie listiny. Arce chce podľa vlastných slov pracovať na posilňovaní spoločných projektov s Teleránom.

Luis Arce, blízky spolupracovník bývalého ľavicového prezidenta Eva Moralesa, minulú nedeľu zložil slávnostnú prísahu a stal sa tak novým prezidentom Bolívie. Stalo sa tak rok po tom, čo Morales musel odstúpiť z funkcie a opustiť krajinu pre protesty a tlak zo strany armády, ktorá exprezidenta obvinila z volebných podvodov.

Po odstúpení Moralesa moc ako dočasná prezidentka prevzala vtedajšia konzervatívna podpredsedníčka Senátu Jeanine Áňezová. Tá počas svojho pôsobenia prerušila spoluprácu s viacerými bývalými spojencami Moralesovej vlády. Áňezová tiež vypovedala všetkých venezuelských diplomatov pre údajné zasahovanie do vnútorných záležitostí Bolívie.