Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Borrell: Zvolenie správcu Hongkongu je porušením demokratických noriem

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, archívna snímka. Foto: TASR / AP

John Lee (64), ktorý dohliadal na zásahy proti honkongskému demokratickému hnutiu, bol v nedeľu zvolený malým zborom zloženým prevažne z prívržencov čínskej komunistickej vlády za správcu Hongkongu.

Brusel 8. mája (TASR) - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell označil v nedeľu zvolenie bývalého šéfa hongkonskej bezpečnosti Johna Leeho za správcu Hongkongu za porušenie demokratických noriem. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

John Lee (64), ktorý dohliadal na zásahy proti honkongskému demokratickému hnutiu, bol v nedeľu zvolený malým zborom zloženým prevažne z prívržencov čínskej komunistickej vlády za správcu Hongkongu.

"Európska únia ľutuje toto porušenie demokratických princípov a politického pluralizmu a vníma tento výberový proces, ako ďalší krok smerom k rozloženiu princípu jedna krajina - dva systémy," uvádza sa v Borrellom vyhlásení.

Bývalý šéf bezpečnosti John Lee, ktorý v roku 2019 dohliadal na potlačenie prodemokratických protestov, máva počas tlačovej konferencie po zvolení za správcu Hongkongu v nedeľu 8. mája 2022. Volil ho zhruba 1500-členný výbor zložený z prevažne z prívržencov čínskej komunistickej vlády. Vo voľbách podporovaných Pekingom bol jediným kandidátom a jeho víťazstvo sa očakávalo. Lee nahradí doterajšiu šéfku regionálnej vlády Carrie Lamovú, a to 1. júla.
Foto: TASR/AP


Hongkong sa totiž vrátil pod čínsku správu spod administrácie Británie v roku 1997 s prísľubom, že Peking mu ponechá kapitalistickú ekonomiku i politické slobody nedotknuté po dobu ďalších 50 rokov. Čína však v posledných rokoch priamo zasahuje do právneho systému mesta. Peking naň v júni 2020 uvalil zákon o národnej bezpečnosti a o niekoľko mesiacov neskôr radikálne prepracoval jeho volebný systém, ktorý teraz prikazuje, aby sa všetci kandidáti verejne preukázali ako čínski vlastenci.

Európska únia pritom podľa Borrella považuje za dôležité zachovanie vysokej miery autonómie Hongkongu, ako i rešpektovanie ľudských práv a základných slobôd. Šéf európskej diplomacie preto vyzval čínske a hongkonské úrady, aby dodržiavali svoje národné a medzinárodné záväzky, a to predovšetkým tie, ktoré sa týkajú výberu najvyšších predstaviteľov a miestnych zákonodarcov vo všeobecných voľbách.

Lee, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname Spojených štátov, bol totiž jediným kandidátom vo voľbách, ktoré mali rozhodnúť o tom, kto nahradí doterajšiu šéfku regionálnej vlády Carrie Lamovú, pripomína AFP.