Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VÝSLEDKY HLASOVANIA: Briti opúšťajú Európsku úniu

Členka komisie sčítava referendové hlasy o členstve Spojeného kráľovstva v EÚ v Belfaste 24. júna 2016. Britskí voliči vo štvrtkovom referende odhlasovali vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie. Vyplýva to z najnovších odhadov spravodajských staníc BBC a Sky News. Foto: TASR/AP

Referendum o pokračovaní alebo ukončení členstva Británie v EÚ sa konalo včera, mohlo sa na ňom zúčastniť takmer 46,5 milióna registrovaných voličov. Správu budeme priebežne AKTUALIZOVAŤ.

Londýn 24. júna (TASR/Teraz.sk) - Britskí voliči vo štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Po sčítaní všetkých hlasov to dnes oficiálne oznámila volebná komisia Spojeného kráľovstva.

Predsedníčka volebnej komisie Jenny Watsonová na radnici v severoanglickom Machestri uviedla, že potvrdzuje celkovo 33.577.342 odovzdaných hlasov. Z nich 16.141.241 bolo za zotrvanie Británie v EÚ a 17.410.742 za vystúpenie z únie. Zvyšných 25.359 hlasov bolo neplatných.

Predsedníčka volebnej komisie Jenny Watsonová na radnici v severoanglickom Machestri uviedla, že potvrdila platnosť celkovo 33.577.342 odovzdaných hlasov. Z nich 16.141.241 bolo za zotrvanie Británie v EÚ a 17.410.742 za vystúpenie z únie.

Za tzv. brexit teda hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, pokým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 percenta.




Účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.

Vystúpenie z EÚ získalo väčšinu hlasov v Anglicku a vo Walese, zatiaľ čo v Škótsku a Severnom Írsku víťazil opačný tábor. Odporcovia brexitu mali prevahu vo všetkých volebných obvodoch na území Škótska, ako aj vo väčšine častí Londýna, v Liverpoole či Newcastli.

V Anglicku hlasovalo za vystúpenie z EÚ 53,4 percenta voličov, opačný názor vyslovilo 46,6 tamojších hlasujúcich. Vo Walese bol pomer hlasov 52,5 k 47,5 percenta v prospech brexitu.

Škótski voliči sa jasnou väčšinou 62,0 percenta vyslovili za zotrvanie Británie v únii, proti nemu tam hlasovalo 38,0 percenta zúčastnených. V Severnom Írsku dopadlo hlasovanie pomerom 55,8 k 44,2 percenta v prospech pokračovanie britského členstva v EÚ.


Británia opustí EÚ po 43 rokoch. Spojené kráľovstvo je prvým význačným štátom, ktorý sa rozhodol opustiť Európsku úniu.





Británia musí začať rokovania o odchode z EÚ čo najskôr


Británia by mala čo najskôr odštartovať proces rokovaní s Európskou úniou o svojom odchode, aby bolo možné predísť zbytočnej neistote v rámci spoločenstva. Výsledok britského referenda zároveň ruší dohodu o ústupkoch EÚ voči Británii, ktoré na februárovom summite vyrokoval britský premiér David Cameron. Uviedol to dnes predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker po stretnutí s najvyššími lídrami EÚ.

Juncker na pôde EK dnes prijal predsedu Európskej rady Donalda Tuska, šéfa Európskeho parlamentu Martina Schulza a holandského premiéra Marka Rutteho, ktorého krajina predsedá v Rade EÚ

Tusk v reakcii na britské referendum potvrdil jednotu zvyšnej časti únie


Lídri ostatných 27 členských krajín EÚ sú odhodlaní udržať "našu jednotu" po tom, ako sa Británia rozhodla z únie odísť, uviedol dnes predseda Európskej rady Donald Tusk v prvej reakcii na výsledok britského referenda a zároveň varoval pred "hysterickými" reakciami.

Predseda Európskej rady Donald Tusk reční počas tlačovej konferencie 24. júna 2016 v Bruseli.
Foto: TASR/AP
"Dnes, v mene 27 lídrov, môžem povedať, že sme odhodlaní udržať našu jednotu ako 27-členný blok," uviedol Tusk. Spresnil, že v posledných dňoch mal príležitosť hovoriť s každým z národných lídrov členských štátov EÚ.

Podľa jeho slov predstavitelia 27 členských krajín - bez britského premiéra Davida Camerona - budú mať počas nadchádzajúceho summitu EÚ v dňoch 28. a 29. júna neformálne rozhovory. Tusk naznačil, že na tomto stretnutí lídrom EÚ navrhne začať širšie úvahy o budúcnosti únie.

"V Británii nedôjde k právnemu vákuu," upozornil Tusk. Spresnil, že kým Spojené kráľovstvo oficiálne opustí EÚ, v rámci tohto bloku si bude aj naďalej uplatňovať svoje hlasovacie práva a legislatíva EÚ bude počas tohto obdobia aj v Británii, aj pre Britániu naďalej platiť - to znamená aj výkon povinností.



Farage: 24. jún by mal byť vyhlásený za štátny sviatok Británie


Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond dnes vyjadril presvedčenie, že David Cameron bude pokračovať v úrade premiéra i napriek tomu, že v referende o pokračovaní členstva Británie v EÚ je na strane porazených.

Briti vo štvrtkovom referende odhlasovali odchod svojej krajiny z Európskej únie.

"Premiér... jasne povedal, že nech bude výsledok referenda akýkoľvek, vo funkcii premiéra bude pokračovať," uviedol Hammond pre televíziu Sky News.

"To, čo táto krajina teraz potrebuje, je pocit nadväznosti a stability," dodal šéf britskej diplomacie, ktorého citoval aj portál spravodajskej stanice BBC.

Vedúci zástanca kampane za odchod Británie z Európskej únie a líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage pózuje pre fotografov po skončení referenda o členstve Spojeného kráľovstva v EÚ v Londýne 24. júna 2016.
Foto: TASR
Líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage však vyhlásil, že Británia teraz potrebuje "vládu brexitu", ktorá vyvedie krajinu z únie.

Musíme začať rokovania čo najskôr - tak skoro, ako to len ľudské sily dovoľujú, dodal.

Potom Farage vyhlásil, že 24. jún by mal byť vyhlásený za štátny sviatok - a mal by sa nazývať Deň nezávislosti.

Schulz chce s Merkelovou predísť reťazovej reakcii v EÚ po britskom referende


Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz dnes ráno vyhlásil, že chce rokovať s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, aby sa zabránilo "reťazovej reakcii" po oznámení výsledkov britského referenda.

Na otázku nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF, či po britskom referende nehrozí možná reťazová reakcia v podobe hlasovaní na rovnakú tému aj v iných členských krajinách EÚ, reagoval uviedol, že bude hovoriť s Merkelovou o tom, ako takejto reakcii predísť.

Všetko o brexite nájdete TU


Za brexit hlasoval aj Boston, kde je najviac prisťahovalcov z východnej Európy


Za vystúpenie Británie z EÚ hlasovalo vo štvrtkovom referende aj 76 percent voličov vo východoanglickom obchodnom meste Boston, kde je najvyššia miera prisťahovalectva z východnej Európy. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

"Začínam snívať, že svitá nad nezávislým Spojeným kráľovstvom," vyhlásil na margo kryštalizujúcich sa výsledkov referenda líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage. Podľa neho je najväčším prínosom britského referenda to, že podnietilo iné krajiny k tomu, aby začali spochybňovať Európsku úniu.




Referendum vzbudilo obavy, že prípadné víťazstvo zástancov tzv. brexitu - odchodu Británie z únie - vyvolá sériu podobných hlasovaní po celej EÚ, čo by mohlo následne ohroziť existenciu tohto najväčšieho ekonomického a geopolitického bloku na svete.

Za brexit lobovala prevažne konzervatívna platforma a Farageova pravicová UKIP, argumentujúc, že odchod z EÚ je jediným spôsobom, ako ochrániť suverenitu krajiny a dostať pod kontrolu vlnu prisťahovalcov z Európy.

Člen komisie rozdeľuje referendové lístky počas sčítavania hlasov referenda o členstve Spojeného kráľovstva v EÚ v Londýne 24. júna 2016.
Foto: TASR/AP


Johnson: Británia sa neodvráti od Európy


Británia sa neodvráti od Európy a zostane jednotnou krajinou, akou bola pred rozhodnutím opustiť Európsku úniu vo štvrtkovom historickom referende, povedal dnes spolupredseda kampane za vystúpenie z EÚ (Vote Leave) Boris Johnson.

Hlasovanie za odchod z EÚ "neznamená, že Spojené kráľovstvo bude menej jednotné... alebo menej európske", povedal dnes Johnson reportérom. "Nemôžeme sa obrátiť k Európe chrbtom, sme súčasť Európy," citovala ho tlačová agentúra DPA. Johnson pochválil premiéra Davida Camerona za "odvážne a principiálne" rozhodnutie vyhlásiť referendum.

Povedal však, že "nie je potrebné sa ponáhľať" pri uplatňovaní článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý zakotvuje postup vystúpenia krajiny z bloku.

Vo svojom oznámení o rezignácii dnes Cameron povedal, že článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý spúšťa proces odchodu z EÚ, musí uplatniť už nový premiér. Premiér dodal, že odstúpi v čase, keď bude mať jeho Konzervatívna strana začiatkom októbra výročný zjazd.

Boris Johnson je všeobecne považovaný za vedúceho kandidáta na nového premiéra, nástupcu Camerona.


Vyzývali do poslednej chvíle


Ešte niekoľko hodín pred uzavretím hlasovacích miestností vyzývali zástancovia oboch názorových táborov britských voličov, aby sa zúčastnili na historickom referende o zotrvaní alebo vystúpení krajiny z Európskej únie.

Zoskupenie zástancov zotrvania s názvom Britain Stronger in Europe (Británia je silnejšia v Európe) na sociálnej sieti Twitter uviedli, že ľudia by mali zahlasovať za zotrvanie, ktoré prinesie "svetlejšiu budúcnosť pre vaše deti a nasledujúce generácie", informuje agentúra AP.

Koniec hlasovania


Hlasovanie v britskom referende o budúcnosti členstva krajiny v Európskej únii sa skončilo podľa plánu o 22.00 h tamojšieho času (23.00 SELČ). Informuje o tom britská vysielacia spoločnosť BBC.

Britský premiér David Cameron sa poďakoval voličom, ktorí v referende podporili zotrvanie krajiny v Európskej únii. "Vďaka patrí každému, kto zahlasoval za to, aby bola Británia silnejšia, bezpečnejšia a úspešnejšia v Európe," napísal Cameron na sociálnej sieti Twitter.

Konzervatívny ministerský predseda pred referendom loboval za zotrvanie Británie v tomto bloku, a to napriek odporcom z jeho vlastnej strany, píše agentúra DPA.




Referendum o pokračovaní alebo ukončení členstva Británie v EÚ sa konalo včera na celom území Spojeného kráľovstva, ako aj v Gibraltáre, a mohlo sa na ňom zúčastniť takmer 46,5 milióna registrovaných voličov.

Sčítavanie hlasov sa začalo bezprostredne po uzavretí volebných miestností.