Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Brusel prerokuje Orbánove vyhlásenia o treste smrti a o migrácii

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP

Pre agentúru MTI to dnes potvrdil hovorca predsedu EP Armin Machmer.

Budapešť/Brusel 30. apríla (TASR) - Výbor Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci na budúci týždeň prerokuje vyjadrenia predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, týkajúce sa opätovného zavedenia trestu smrti a migrácie. Pre agentúru MTI to dnes potvrdil hovorca predsedu EP Armin Machmer.



Poslanec EP za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) István Ujhelyi podľa MTI povedal, že o tom rozhodli predsedovia parlamentných frakcií na schôdzke rady predsedov v Štrasburgu. "Predsedovia frakcií považujú za dôležité, aby európske spoločenstvo vyšetrilo, čo by znamenalo zavedenie trestu smrti v niektorej z členských krajín Európskej únie," dodal poslanec.

Ujhelyi nevylúčil, že sa poslanci EP budú zaoberať "neslýchanými nápadmi" Orbána aj na májovom plenárnom zasadaní EP.

Orbán v reakcii na lúpežné prepadnutie v Kaposvári, pri ktorom páchateľ minulý týždeň brutálne zavraždil 21-ročnú predavačku trafiky, vyhlásil, že doživotný trest odňatia slobody už nemá dostatočný odstrašujúci účinok, preto treba nechať otvorenú otázku obnovenia trestu smrti.



Maďarský premiér po parížskom pochode na počesť 17 obetí troch islamistických útokov vo francúzskej metropole z 12. januára vyhlásil, že doterajšia politika Európskej únie týkajúca sa prisťahovalectva sa stala nepoužiteľnou. Prisťahovalectvo treba podľa neho zastaviť, pretože znamená hrozbu pre Európanov. "Utečencom, ktorí utekajú z politických dôvodov a chránia si život, treba poskytnúť útočisko, ale tých, ktorí opúšťajú svoju vlasť z ekonomických dôvodov, nemôžeme prijať," dodal Orbán.