Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Bulharsko uznalo sovietske vyhladovanie Ukrajincov za genocídu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V decembri poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov uznali hladomor za genocídu.

Sofia 1. februára (TASR) - Bulharský parlament v stredu uznal hladomor, ktorý v rokoch 1932–33 spôsobil sovietsky režim na Ukrajine, za genocídu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

V uznesení, za ktoré hlasovalo 134 poslancov a 26 bolo proti, sa uvádza, že "akékoľvek popieranie, ospravedlňovanie alebo podceňovanie tejto genocídy znevažuje spomienky na milióny ľudí, ktorí zahynuli".

Obete hladomoru si odteraz budú v Bulharsku, za komunistického režimu najbližšom spojencovi Moskvy, každoročne pripomínať poslednú februárovú sobotu.

Bulharská socialistická strana (BSP) hlasovanie bojkotovala a proruská strana Vazrajdane hlasovala proti.

Kyjev vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby oficiálne vyhlásilo hladomor (po ukrajinsky holodomor), počas ktorého zomreli milióny Ukrajincov, za genocídu.

V decembri poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov uznali hladomor za genocídu. Podľa europarlamentu glorifikácia totalitného sovietskeho režimu a oživenie kultu sovietskeho diktátora Josifa Vissarionoviča Stalina, ktorého vláda holodomor vyvolala, spôsobili, že Rusko je dnes štátnym sponzorom terorizmu.