Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čierna Hora vyhostí v reakcii na útok v Británii ruského diplomata

Na archívnej snímke policajt hliadkuje pred pubom The Mill v anglickom meste Salisbury v stredu 7. marca 2018. V blízkosti pubu našli bývalého ruského špióna v Británii Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Foto: TASR/AP

Čiernohorská vláda v stredu uviedla, že dala neidentifikovanému diplomatovi sedem dní na opustenie krajiny.

Podgorica 28. marca (TASR) - Čierna Hora sa rozhodla vyhostiť jedného ruského diplomata v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou v Anglicku, za ktorým podľa Británie stojí Moskva.

Čiernohorská vláda v stredu uviedla, že informovala o tomto kroku ruské veľvyslanectvo v Podgorici a dala neidentifikovanému diplomatovi sedem dní na opustenie krajiny. Jadranský štát oznámil, že pristúpil k tomuto rozhodnutiu "v koordinácii s našimi spojencami".



Čierna Hora, ktorá ešte nie je členom Európskej únie, sa týmto krokom pridala k mnohým krajinám, ktoré už vyhostili ruských diplomatov v súvislosti s útokom na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa.

Čierna Hora, ako bývalý ruský spojenec, obvinila Kremeľ, že stál za údajným pokusom o prevrat v októbri 2016 pre jej vtedajšiu snahu o vstup do NATO. Moskva svoju účasť rezolútne poprela. Čierna Hora sa stala členom NATO v máji 2017.

Na bývalého dvojitého agenta Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.