Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Čína v deň výročia masakry sprísnila opatrenia v okolí námestia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čínska vláda 4. júna 1989 poslala vojakov a tanky, aby ukončili niekoľkotýždňové nenásilné protesty, pripomína AFP.

Peking 4. júna (TASR) - Čínske úrady v sobotu, deň výročia krvavého potlačenia protestov z roku 1989, sprísnili bezpečnostné opatrenia v okolí námestia Nebeského pokoja v Pekingu. Opatrenia prijala aj polícia v Hongkongu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Čínska vláda 4. júna 1989 poslala vojakov a tanky, aby ukončili niekoľkotýždňové nenásilné protesty, pripomína AFP. Počas zásahu ozbrojených zložiek prišli o život stovky až tisíce ľudí.

Úrady v Pekingu na cestách vedúcich k námestiu umiestnili v sobotu (4. júna 2022) zariadenia na rozoznávanie tvárí a vykonávali kontroly okoloidúcich. V tejto oblasti bol v porovnaní s bežným dňom výrazne vyšší počet policajtov, píše AFP.

Spomienkové akcie v súvislosti s masakrou sú na území pevninskej Číny zakázané a počas tohto výročia dochádza k razantnému sprísneniu cenzúry na internete.

Sviečková manifestácia na pamiatku obetí masakry na námestí Tchien-an-men sa konala každoročne v júni v Hongkongu - osobitnej administratívnej oblasti Číny. Čínska vláda však v roku 2020 v reakcii na rozsiahle protesty z predchádzajúceho roka prijala zákon o národnej bezpečnosti, ktorý takéto zhromaždenia nepovoľuje, pripomína AFP.

Hongkonské úrady v piatok ľudí upozornili, že účasťou na "nepovolených zhromaždeniach" sa môžu dopustiť porušenia tohto zákona, za čo hrozí trest odňatia slobody až do výšky piatich rokov.

Veľká časť Victoria Parku v centre Hongkongu, kde sa táto spomienka každoročne konala, bola v predvečer výročia uzavretá. Polícia v tomto meste takisto oznámila, že zatkla jednu ženu za narušovanie verejného poriadku.

Peking takisto varoval viaceré konzuláty západných krajín v Hongkongu, aby si otvorene nepripomínali výročie krvavého potlačenia protestov, píšu na svojej webovej stránke noviny South China Morning Post (SCMP).

Demonštrácie za dodržiavanie základných ľudských sa na námestí Tchien-an-men konali od 15. apríla do 4. júna 1989. Ich potlačenie armádou si podľa odhadov vyžiadalo 1000-10.000 obetí na životoch. Čína oficiálne priznáva len zhruba tri stovky obetí.