Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína v Hongkongu nasadila armádu, aby odstránila barikády a trosky

Polícia odtraňuje cestné bariéry, ktoré pred letiskom v Hongkongu rozmiestnili demonštranti, archívne foto. Foto: TASR/AP

Čínski vojaci opustili svoje kasárne v Hongkongu naposledy v roku 2018, keď pomáhali s odstraňovaným následkov tajfúnu.

Hongkong 16. novembra (TASR) - Príslušníci čínskej armády opustili na krátko svoje kasárne, aby pomohli s odstraňovaním barikád a trosiek, ktoré v meste zostali po prodemokratických protestoch. S odvolaním sa na správu, ktorú čínska armáda zverejnila na čínskej mikroblogovacej platforme Weibo, o tom v sobotu informovala agentúra AFP.

"Vojaci z kasárne čínskej armády v Hongkongu pomohli miestnym obyvateľom vyčistiť cesty, za čo si vyslúžili ich potlesk," uviedla armáda.

Ako pripomína AFP, čínski vojaci opustili svoje kasárne v Hongkongu naposledy v roku 2018, keď pomáhali s odstraňovaným následkov tajfúnu.

Prítomnosť príslušníkov čínskej armády v uliciach Hongkongu vystupňovala podľa agentúry ešte viac napätie v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny po tom, ako ju tento týždeň zasiahla vlna násilia a chaosu.

Masové protesty v Hongkongu sa začali 9. júna. Demonštranti pôvodne žiadali, aby vláda stiahla sporný návrh zákona, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestného činu vydávať do pevninskej Číny. Teraz sa protesty týkajú najmä zasahovania Číny do osobitného, autonómneho štatútu Hongkongu, ktorý je založený na hesle "jedna krajina, dva systémy".