Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Čínsky prezident počas stretnutia vyjadril podporu správkyni Hongkongu

Uprostred čínsky prezident Si Ťin-pching, archívna foto. Foto: TASR/AP

Stretnutie oboch politikov sa uskutočnilo na medzinárodnom veľtrhu v čínskom Šanghaji.

Šanghaj 4. novembra (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching na pondelňajšom stretnutí so správkyňou Hongkongu Carrie Lamovou vyjadril plnú podporu a uznanie jej vláde. Stalo sa tak v čase pokračujúcich protivládnych protestov v Hongkongu, ktoré trvajú už takmer päť mesiacov informovala čínska tlačová agentúra Sin-chua.

Stretnutie oboch politikov sa uskutočnilo na medzinárodnom veľtrhu v čínskom Šanghaji.

Lamová čínskeho prezidenta informovala o aktuálnej situácii v Hongkongu. Si Ťin-pching vyhlásil, že Lamová a jej administratíva má plnú podporu a uznanie centrálnej vlády v Pekingu.

Zastavenie násilia a znovunastolenie poriadku musia podľa slov čínskeho prezidenta zostať najvyššou prioritou hongkonskej vlády. Zároveň musí pokračovať dialóg medzi vládou a členmi spoločnosti, dodal.

Masové protesty, ktoré v Hongkongu vypukli 9. júna prebiehajú už 22. týždeň. Demonštranti pôvodne žiadali Lamovú, aby jej vláda stiahla sporný zákon o extradícii, k čomu oficiálne došlo 23. októbra.

Hongkončania však protestujú aj proti zasahovaniu Číny do osobitného štatútu Hongkongu, ktorý sa riadi heslom "jedna krajina, dva systémy" a požadujú demokratické reformy a ďalšie ústupky.