Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Čínsky prezident Si Ťin-pching dorazil do Hongkongu

Čínsky prezident Si Ťin-pching, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Prezidentskú delegáciu na železničnej stanici vítali žiaci mávajúci vlajkami a kyticami kvetov, tanečníci a niekoľko vybraných médií.

Hongkong 30. júna (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching dorazil vo štvrtok do Hongkongu, aby sa tam zúčastnil na oslavách venovaných 25. výročiu prechodu tohto mesta spod britskej pod čínsku správu. Ide pritom o prvú cestu Si Ťin-pchinga mimo čínskej pevniny od začiatku pandémie koronavírusu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Najvyšší čínsky predstaviteľ pricestoval do Hongkongu vysokorýchlostným vlakom a na ceste ho sprevádzajú jeho manželka Pcheng Li-jüan a čínsky minister zahraničných vecí Wang I.

"Hongkong si v minulosti prešiel viacerými skúškami a prekonal niekoľko rizík a výziev. Po búrkach však Hongkong vstal z popola a ukázal obrovskú životnú silu," uviedol Si Ťin-pching po svojom príchode

"Fakty dokázali, že (politicky systém) jedna krajina – dva systémy je životaschopný. Môže zaistiť dlhotrvajúcu stabilitu a prosperitu Hongkongu a chrániť blahobyt hongkonského ľudu," vyhlásil čínsky prezident.

Prezidentskú delegáciu na železničnej stanici vítali žiaci mávajúci vlajkami a kyticami kvetov, tanečníci a niekoľko vybraných médií. Podľa agentúry Reuters prezidenta na stanici vítala i odchádzajúca správkyňa Hongkongu Carrie Lamová s manželom.

Bližšie informácie týkajúce sa Si Ťin-pchingovej návštevy Hongkongu neboli bezprostredne známe. Jeho návšteva je sprevádzaná prísnymi bezpečnostnými opatreniami, v rámci ktorých bola napríklad uzavretá časť mesta a viacerí novinári boli vylúčení z piatkových podujatí. Tie majú podľa agentúry AFP preukázať moc, ktorú získala nad Hongkongom komunistická strana Číny po politickom zásahu Pekingu, v dôsledku ktorého bolo rozložené hnutie za demokraciu a potlačený disent.

Si Ťin-pching bol v Hongkongu naposledy v roku 2017, keď sa funkcie správkyne ujala Lamová.