Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Čínsky veľvyslanec: Vzťahy Číny s Filipínami sa za Marcosa posilnia

Na archívnej snímke z 11. mája 2022 Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr. odpovedá na otázky novinárov vo svojom sídle v Mandaluyong na Filipínach. Foto: TASR/AP

Budúci prezident má dlhodobé väzby na Čínu a usiluje sa o novú dohodu s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom o sporných oblastiach Juhočínskeho mora.

Manila 12. mája (TASR) - Vzťahy medzi Filipínami a Čínou sa pod vedením nového filipínskeho prezidenta Ferdinanda Marcosa mladšieho posilnia. Vo štvrtok to uviedol čínsky veľvyslanec na Filipínach Chuang Si-lien, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Nemám pochýb, že pod vedením novej (filipínskej) vlády sa naše bilaterálne vzťahy len posilnia, naše národy sa zblížia a naša spolupráca sa prehĺbi," napísal v príspevku na sociálnej sieti Facebook Chuang.

V prezidentských voľbách na Filipínach v utorok zvíťazil Marcos mladší – syn bývalého filipínskeho diktátora Ferdinanda Marcosa. Budúci prezident má dlhodobé väzby na Čínu a usiluje sa o novú dohodu s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom o sporných oblastiach Juhočínskeho mora.

Filipíny sú v tichomorskom regióne kľúčovým štátom pre Spojené štáty i Čínu, keďže ich námorné územie zahŕňa časť Juhočínskeho mora – strategickú vodnú cestu, na ktorú si robí Čína nároky, vysvetľuje Reuters.

Manila je dlhoročným zmluvným spojencom Washingtonu. Volebné víťazstvo Marcosa mladšieho vo voľbách však môže narušiť snahy USA zatlačiť na Čínu, konštatuje Reuters.

Vzťahy medzi budúcim filipínskym prezidentom a Spojenými štátmi sú komplikované pre Marcosove pohŕdanie príkazom havajského súdu, ktorý v roku 1995 nariadil jeho rodine zaplatiť dve miliardy amerických dolárov z ukradnutého bohatstva obetiam vlády Marcosa staršieho.

Koordinátor Bieleho domu pre indicko-tichomorskú oblasť Kurt Campbell v stredu uviedol, že Spojené štáty sa usilujú o skoré nadviazanie spolupráce s Marcosom mladším. Niektoré záležitosti z minulosti však podľa jeho slov naznačujú, že pravdepodobne toto úsilie nebude spočiatku jednoduché.

Americký prezident Joe Biden prostredníctvom telefonátu zagratuloval Marcosovi mladšiemu k víťazstvu vo voľbách a povedal, že sa teší na posilnenie ich spojenectva, uviedol Biely dom.