Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovatelia predpokladajú, že útočník z Hanau bol duševne chorý

Tisícky ľudí počúvajú prejav nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera počas večernej tichej spomienky na pamiatku obetí stredajšej streľby v nemeckom meste Hanau 20. februára 2020. Šesť zranených, z toho jedného ťažko, si vyžiadala stredajšia streľba v nemeckom meste Hanau. Foto: TASR/AP

Podozrivého 43-ročného muža neskôr našla polícia v jeho dome mŕtveho, spolu s jeho matkou, ktorú tiež zastrelil.

Berlín 21. februára (TASR) - Vyšetrovatelia stredajšieho útoku v nemeckom meste Hanau, ktorý sa skončil smrťou deviatich ľudí s cudzokrajnými koreňmi, ako aj samotného páchateľa a jeho matky, vychádzajú z predpokladu, že išlo o prejav duševnej choroby. Vyplýva to z vyjadrení nemeckého generálneho prokurátora Petra Franka a prezidenta spolkovej kriminálnej polície Holgera Müncha, ktoré priniesla v piatok tlačová agentúra DPA.

Podľa Müncha je z prvých zistení zjavné, že páchateľ identifikovaný ako 43-ročný Nemec trpel "ťažkým psychotickým ochorením". Frank zase potvrdil, že spolková prokuratúra prišla do styku s týmto mužom už vlani v novembri, keď sa zaoberala trestným oznámením, ktoré podal proti neznámej tajnej organizácii.

V oznámení sa písalo o organizácii veľkých rozmerov, ktorá "sa pripája k mozgom ľudí a berie si z nich určité veci, aby mohla potom riadiť svetové dianie". Neobsahovalo však pravicovo-extrémistické ani rasistické prvky a prokuratúra na základe neho nezačala žiadne konanie.

Do pozornosti úradov sa dostal v minulosti aj otec páchateľa, ktorý takisto podával rôzne podnety, ako sú sťažnosti. V terajšom vyšetrovaní však vystupuje len ako svedok.

Muž vyzbrojený strelnou zbraňou útočil v stredu večer v dvoch baroch s vodnými fajkami v meste Hanau v spolkovej krajine Hesensko, pričom usmrtil deväť ľudí s cudzokrajnými koreňmi. Neskôr ho našli mŕtveho vo vlastnom byte spolu s ďalšou usmrtenou osobou, ktorou bola jeho 72-ročná matka. Vyšetrovanie prípadu prevzala spolková prokuratúra, ktorá k nemu pristupuje ako k teroristickému činu.

Páchateľ zverejnil niekoľko dní pred útokom videonahrávku obsahujúcu krajne pravicové a extrémistické názory. Podľa predošlých správ DPA v tejto nahrávke plynulou angličtinou odovzdáva "osobné posolstvo pre všetkých Američanov". Hovorí o tom, že v Spojených štátoch existujú tajné vojenské zariadenia, v ktorých sú zneužívané a zabíjané deti a uctieva sa tam diabol. Amerických občanov vyzýva, aby sa prebudili a začali proti tomu "okamžite bojovať".

Podľa denníka Bild páchateľ zanechal aj list, kde píše, že určité národy, ktoré už nie je možné z Nemecka vyhnať, musia byť vyhubené.

Vyšetrovatelia teraz skúmajú údaje z mobilného telefónu a počítača, ktoré patrili útočníkovi, aby získali prehľad o tom, s kým bol v kontakte a kde sa pohyboval. Medzičasom tiež vypočuli zhruba 40 svedkov a vyhodnotili záznamy z lokalizačného systému v páchateľovom aute.

Predstavitelia vyšetrujúcich orgánov vystúpili v piatok v Berlíne na spoločnej tlačovej konferencii so spolkovým ministrom vnútra Horstom Seehoferom. Ten označil tento prípad za pravicovo-teroristický útok, čím oficiálne potvrdil predošlé predpoklady. Podľa jeho vyjadrenia ide v Nemecku už o "tretí pravicovo-teroristický útok za niekoľko mesiacov". Dodal, že "úroveň ohrozenia pravicovým extrémizmom, antisemitizmom a rasizmom je v Nemecku veľmi vysoká", a avizoval kroky na zaistenie ochrany obyvateľstva.

Horst Seehofer označil streľbu v meste Hanau za pravicovo-teroristický útok



Nemecký minister vnútra Horst Seehofer označil stredajšiu streľbu v meste Hanau za pravicovo-teroristický útok, čím oficiálne potvrdil predošlé predpoklady. Podľa jeho vyjadrenia, ktoré priniesla v piatok tlačová agentúra DPA, ide v Nemecku už o "tretí pravicovo-teroristický útok za niekoľko mesiacov".

"Čin v Hanau bol jednoznačne rasisticky motivovaným teroristickým útokom," vyjadril sa Seehofer počas vystúpenia v Berlíne. Dodal, že "úroveň ohrozenia pravicovým extrémizmom, antisemitizmom a rasizmom je v Nemecku veľmi vysoká".

Spolkový minister vnútra tiež podľa DPA oznámil, že so šéfmi rezortov vnútra jednotlivých spolkových krajín sa dohodol na konkrétnom postupe, ktorý má zaistiť ochranu obyvateľstva vzhľadom na možnosť, že sa objavia "napodobňujúci páchatelia, hnev a emocionalizácia".

"Zvýšime prítomnosť polície v celom Nemecku. Budeme prísnejšie strážiť citlivé zariadenia, obzvlášť aj mešity," avizoval Seehofer. Spolková polícia podľa neho poskytne spolkovým krajinám podporu v podobe personálu i vybavenia. Ako miesta s vysokou prítomnosťou spolkovej polície Seehofer menoval "železničné stanice, letiská a prihraničný priestor".

Muž vyzbrojený strelnou zbraňou, identifikovaný ako 43-ročný Nemec, útočil v stredu večer v dvoch baroch s vodnými fajkami v meste Hanau v spolkovej krajine Hesensko, pričom usmrtil deväť ľudí s cudzokrajnými koreňmi. Neskôr ho našli mŕtveho vo vlastnom byte spolu s ďalšou usmrtenou osobou, ktorou bola jeho 72-ročná matka. Vyšetrovanie prípadu prevzala spolková prokuratúra, ktorá k nemu pristupuje ako k teroristickému činu.

Desaťtisíce ľudí si uctili pamiatku obetí stredajšej streľby v Hanau



Desaťtisíce ľudí sa vo štvrtok večer zúčastnili v Nemecku na tryznách za obete streľby, ktorú v stredu spustil v dvoch baroch s vodnými fajkami v meste Hanau krajne pravicový extrémista, pričom zabil deväť osôb.

Podozrivého 43-ročného muža neskôr našla polícia v jeho dome mŕtveho, spolu s jeho matkou, ktorú tiež zastrelil.



Ľudia so sviečkami a bielymi ružami v rukách sa ticho zišli v Hanau, Frankfurte nad Mohanom, Berlíne a ďalších niekoľkých desiatkach nemeckých miest, informuje tlačová agentúra AFP. Niektorí niesli transparenty so sloganmi odsudzujúcimi násilie páchané na základe rasovej odlišnosti.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa k činu vyjadrila slovami: "Rasizmus je jed, nenávisť je jed, a tento jed existuje v našej spoločnosti a je zodpovedný za príliš mnoho zločinov."

Deväť zabitých ľudí v hanauských šiša baroch malo 21 až 44 rokov, pričom všetky obete mali "migrantské pozadie", hoci niektorí z nich boli nemeckými občanmi, uviedol hlavný spolkový prokurátor Peter Frank. Medzi mŕtvymi sú piati Turci a po jednej osoby z Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Rumunska a Poľska.

Minister vnútra spolkovej krajiny Hesensko Peter Beuth podľa stanice BBC uviedol, že podozrivý útočník predtým nebol úradom známy. Nemecké médiá napísali, že muž mal zbrojný pas a v jeho automobile sa našli zásobníky a munícia.

Tisícky ľudí počúvajú prejav nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera počas večernej tichej spomienky na pamiatku obetí stredajšej streľby v nemeckom meste Hanau 20. februára 2020. Šesť zranených, z toho jedného ťažko, si vyžiadala stredajšia streľba v nemeckom meste Hanau.
Foto: TASR/AP


Nemecké zbraňové zákony sú jedny z najprísnejších na svete, pričom v uplynulých rokoch - po iných masových streľbách - boli ešte viac zregulované.

Nemecká spolková prokuratúra násilný čin vyšetruje ako terorizmus. Páchateľ zanechal video obsahujúce krajne pravicové a extrémistické názory, v ktorom sa k činu priznáva.