Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zrútenie tribúny počas omše si vyžiadalo najmenej desať mŕtvych

Oslavy pravoslávnej omše pri príležitosti sviatku Bohozjavenia v Adis Adebe 20. januára 2020. Foto: TASR/AP

Etiópska ortodoxná cirkev je jednou zo šiestich kresťanských orientálnych ortodoxných cirkví.

Addis Abeba 20. januára (TASR) - Najmenej desať obetí na životoch a viac ako stovku zranených si v pondelok v etiópskom meste Gondar vyžiadalo zrútenie hľadiska, ku ktorému došlo počas pravoslávnej omše pri príležitosti sviatku Bohozjavenia. Informovala o tom agentúra AFP.

"Môžem vám povedať, že nateraz máme desať mŕtvych. Počet zranených dosahuje 100, možno až 150 osôb," uviedol pre agentúru lekár z Univerzitnej nemocnice v meste Gondar, pričom dané čísla potvrdil aj druhý prítomný lekár.

Na terasovitej drevenej konštrukcii sedeli už niekoľko hodín pred jej zrútením stovky veriacich. Podľa svedkov, ktorí utekali z miesta katastrofy, privalili sutiny obrovské množstvo ľudí. Celkový počet obetí môže preto podľa agentúry ešte vzrásť.

Etiópska ortodoxná cirkev je jednou zo šiestich kresťanských orientálnych ortodoxných cirkví. Podľa odhadov sa k nej hlási približne 36 miliónov veriacich, čo z nej robí najväčšiu spomedzi orientálnych cirkví a po Ruskej pravoslávnej cirkvi druhú najväčšiu medzi východnými kresťanskými cirkvami.