Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Polícia rozohnala demonštráciu žltých viest v Montpellieri

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Pravidelné sobotňajšie demonštrácie žltých viest stratili počas uplynulého leta na sile, avšak organizátori dúfajú v ich opätovné oživenie.

Montpellier 7. septembra (TASR) - Protivládni demonštranti z hnutia takzvaných žltých viest sa dnes opäť zišli vo viacerých francúzskych mestách. Na proteste v meste Montpellier na juhu krajiny došlo aj k násilnostiam, informovala agentúra AFP.

Pravidelné sobotňajšie demonštrácie žltých viest stratili počas uplynulého leta na sile, avšak organizátori dúfajú v ich opätovné oživenie. Účastníci protestov požadujú opatrenia na zaistenie sociálnej spravodlivosti a odstúpenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Zhruba 1500 ľudí demonštrovalo v juhofrancúzskom meste Montpellier. Vandali tam za pomoci zápalnej fľaše podpálili policajné auto a zničili výklady viacerých miestnych obchodov. Polícia napokon demonštrantov rozohnala slzotvorným plynom. Stovky ľudí protestovali tiež v ďalších francúzskych mestách vrátane Rouenu, Štrasburgu a Toulouse.

"Všetci stojíme pri sebe, chceme, aby vláda drasticky zmenila svoju politiku... a radikálna zmena je možná, až keď táto vláda odstúpi," uviedol Alexandre Chantry, organizátor protestov žltých viest v meste Lille.

Len niekoľko desiatok ľudí sa v sobotu zišlo v Paríži, kde stále platí zákaz protestov na bulvári Champs-Élysées. Na tejto ulici došlo totiž v prvej fáze demonštrácií žltých viest k podpaľovaniu áut, drancovaniu a ničeniu obchodov a reštaurácií a k násilným zrážkam demonštrantov s políciou.

Hnutie žltých viest sa sformovalo vlani v novembri, pôvodne išlo o protesty proti plánovanému zdražovaniu pohonných hmôt. Účasť na demonštráciách sa vtedy odhadovala až na 300 000 ľudí. Neskôr sa žlté vesty vyprofilovali ako oponenti reforiem vlády prezidenta Emmanuela Macrona.