Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Francúzsko spomína na 130 zabitých pri útokoch v Paríži spred roka

Francúzsky prezident F. Hollande so zástavou v ruke počas pietneho aktu pri bare a reštaurácie "La Belle Equipe" v Paríži, 13. 11. 2016. Foto: TASR AP

Francúzsky prezident Francois Hollande odhalil pamätnú tabuľu na štadióne Stade de France, kde sa 13. novembra 2015 odpálili traja samovražední útočníci.

Paríž 13. novembra (TASR) - Rok po sérii koordinovaných teroristických útokov v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a stovky ďalších zranených, vzdalo dnes Francúzsko týmto obetiam poctu. Píše o tom agentúra DPA.



Predpoludním odhalil francúzsky prezident Francois Hollande pamätnú tabuľu na národnom štadióne Stade de France na severoparížskom predmestí Saint-Denis, kde sa 13. novembra 2015 odpálili traja samovražední útočníci.

Na tabuli je meno okoloidúceho, ktorý bol zabitý pri jednom z výbuchov. V priebehu dnešného dňa budú podobné pamätné dosky odhalené ešte na ďalších piatich miestach, kde sa vlani v ten deň uskutočnili útoky.

Na spomienkových akciách sa okrem Hollanda zúčastňuje aj parížska starostka Anne Hidalgová a Didier Paillard, starosta štvrte Saint-Denis, kde francúzska polícia neskôr objavila a zatkla niektorých atentátnikov.

Terčom teroristických útokov bol národný štadión na predmestí Saint-Denis, reštaurácie a bary Carillon, Petit Cambodge, Bonne Biere, Comptoir Voltaire a Belle Equipe a hudobná sieň Bataclan, ktorú v sobotu večer svojím koncertom znovuotvoril britský spevák Sting.



K vlaňajším násilným incidentom vo francúzskej metropole sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Útoky odôvodnila ako odvetu za politiku Francúzska na Blízkom východe a jeho vojenskú angažovanosť v Iraku a Sýrii, ako aj za urážky proroka Mohameda.

Pietne podujatia

Pietne podujatia, ktorými si dnes francúzska verejnosť pripomína obete vlaňajších teroristických útokov v Paríži, pokračovali pred radnicou 11. obvodu vypustením desiatok farebných balónikov - mali symbolizovať rozdielnosť 130 obetí spojených rovnakým osudom.

V súlade so želaním pozostalých sú dnešné pietne akcie v Paríži veľmi neokázalé a majú rovnaký priebeh: na každom zo šiestich dejísk tragédie bola odhalená pamätná tabuľa s menami obetí, nasledovala minúta ticha, položenie kvetov a čítanie mien zavraždených na tomto mieste.

Pietnych aktov sa zúčastnil prezident Francois Hollande a parížska primátorka Anne Hidalgová. Žiaden z nich však nevystúpil s prejavom. Obaja sa však pristavovali pri ľuďoch, ktorí si prišli uctiť pamiatku obetí.

Jednoduchý scenár spomienkových podujatí obhajovali združenia na pomoc obetiam a pozostalým želaním, aby "ktokoľvek mohol prísť vzdať hold mŕtvym i živým, aby sme boli všetci spolu," uviedla pre časopis Le Point Caroline Langladová, predsedníčka združenia Life for Paris.

Dnes podvečer sa ešte v katedrále Notre-Dame uskutoční výročná spomienková omša, ktorú bude celebrovať parížsky arcibiskup, kardinál André Vingt-Trois.

Posledným dejiskom pietnych podujatí je vodný kanál Saint-Martin, ktorý sa nachádza v 10. a 11. obvode - v blízkosti terás barov, kaviarní a reštaurácií, kde pred rokom zaútočili komandá džihádistov. Na hladinu kanálu po zotmení vypustia plávajúce lampióny ako "symbol nádeje a života".

Viaceré združenia vyzvali obyvateľov Francúzska, aby si pamiatku obetí parížskych útokov uctili dnes večer zapálenou sviečkou v okne svojich domovov.