Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

KORONAVÍRUS: Ľudia volajú záchranárov až 40-krát denne

Turisti majú na tvári ochranné rúška počas návštevy Karlovho mosta v Prahe v pondelok 27. januára 2020, archívna foto. Foto: TASR/AP

Ochorenie COVID-19 na celom svete postihlo už viac ako 110.000 ľudí a viac ako 3800 osôb nákaze podľahlo.

Budapešť 9. marca (TASR) - Záchranárov v Maďarsku volajú pre podozrenie z nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 denne v 30-40 prípadoch, informovalo v pondelok internetové vydanie denníka Népszava, podľa ktorého maďarské orgány pracujú na rozšírení kapacít vytvorených v budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava.

Miesta na karanténu pripravujú v budínskej budove kliniky Kútvölgyi Klinikai Tömb a pre pacientov s problémami dýchania zas na intenzívnom oddelení pľúcnej kliniky Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet.

Záchranárov najčastejšie volajú v hlavnom meste, kde počas uplynulého víkendu pri riešení karantény dvoch Iráncov musela zasahovať polícia, pripomenul denník.

Počet ľudí infikovaných novým koronavírusom v Maďarsku stúpol počas víkendu na sedem. S výnimkou 70-ročného pacienta, ktorý trpí aj onkologickým ochorením, je ich stav uspokojivý. V karanténe v budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava je 54 ľudí.

spravodajca TASR Ladislav Vallach


Počet nakazených v Česku stúpol


Počet ľudí nakazených ochorením COVID-19 sa v nedeľu v Českej republike zvýšil na 32 po tom, ako laboratória potvrdili ďalších šesť prípadov nákazy. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na českého ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha.

Priebeh ochorenia, ktoré je spôsobené novým typom koronavírusu SARS-CoV-2, je podľa Vojtěcha u všetkých nakazených mierny.

Viac informácii zo sveta o koronavíruse nájdete tu.

Vláda má v pondelok podľa ministra schvaľovať proces nákupu nových respirátorov.

Vojtech na pondelňajšom zasadaní Českej bezpečnostnej rady štátu navrhne zavedenie zákazu návštev v domovoch pre seniorov a v nemocniciach.

Colníci a policajti budú od pondelka na väčšine hraničných priechodov v ČR vykonávať náhodné kontroly.

Vojtěch vyzval Čechov, ktorí sa nachádzajú v talianskom regióne Lombardsko, aby sa vrátili do vlasti. Ľudia musia po návrate zostať 14 dní v karanténe. Povinnosť sa týka všetkých osôb s trvalým pobytom v ČR i osôb s prechodným pobytom na viac ako 90 dní.

Celkovo 27 prípady nákazy v ČR má podľa Noviniek.cz súvislosť s Talianskom, ktoré je najviac postihnutou krajinou v Európe. Zvyšných päť prípadov má spojitosť s americkým mestom Boston.




Čína hlási 40 nových prípadov nákazy, Kórea 248


Peking/Soul 9. marca (TASR) - Čína v pondelok oznámila 40 nových prípadov nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 a 22 úmrtí, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na čínsku Národnú zdravotnícku komisiu.

Celkový počet úmrtí v Číne sa tým zvýšil na 3119 a 80.635 ľudí je nakazených.

Z prípadov potvrdených v pondelok sa 36 vyskytlo v provincii Chu-pej, ktorá je vírusom najviac postihnutá. Prvé prípady nákazy zaznamenali koncom decembra 2019 v meste Wu-chan v tejto provincii.

Lekár Kchung Jüe-feng, ktorý sa vyliečil z nákazy novým koronavírusom, daruje krvnú plazmu v čínskom meste Wu-chan 18. februára 2020, archívna foto.
Foto: TASR/AP


Počty nových úmrtí a prípadov nákazy v Číne postupne klesajú už niekoľko týždňov. Koronavírus sa však rozšíril do približne do 90 krajín sveta.

Južná Kórea v pondelok oznámila 248 nových prípadov nákazy a celkový počet nakazených osôb v krajine sa zvýšil na 7382. Informovala o tom agentúra Jonhap. Najviac prípadov hlásia z mesta Tegu na juhovýchode krajiny a v susednej provincii Severný Kjongsang.

Nákaze v krajine podľahlo už 51 ľudí. Išlo prevažne o občanov v staršom veku, ktorí mali i ďalšie zdravotné problémy, uviedlo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).



Francúzsko v súvislosti s koronavírusom zakázalo zhromaždenia


Francúzsko zakázalo verejné zhromaždenia s účasťou viac ako 1000 ľudí s cieľom obmedziť šírenie nákazy nového koronavírusu SARS-CoV-2, informovali v nedeľu agentúry AP a DPA.

Rozhodnutie o zákaze zhromaždení oznámil francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran.

Francúzsko takisto povoláva do práce lekárov na dôchodku a študentov medicíny s cieľom bojovať proti šíriacej sa nákaze.

Žena s ochranným rúškom fotografuje pred Španielskymi schodmi v Ríme 5. marca 2020, archívna foto.
Foto: TASR/AP


"Najbližšie týždne budú náročné," povedal Véran. Úrady podľa neho pripravujú zoznam udalostí, na ktoré sa zákaz nebude vzťahovať. Minister tieto udalosti označil za "užitočné pre život krajiny".

Počet nakazených vo Francúzsku dosiahol v nedeľu 1126 prípadov, čo je druhý najvyšší počet v Európe po Taliansku. Vo Francúzsku nákaze zatiaľ podľahlo 19 ľudí.

Taliansko je po Číne, kde koncom decembra 2019 zaznamenali prvé prípady nákazy, druhou najviac postihnutou krajinou na svete s 7375 nakazenými a 366 úmrtiami.

Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete vzrástol v nedeľu na 109.032 počet úmrtí dosiahol 3595.



Vzbura v talianskych väzniciach proti novým pravidlám si vyžiadala jednu obeť


Väzni v štyroch talianskych väzniciach sa vzbúrili proti novým pravidlám, ktoré boli úradmi zavedené s cieľom zabrániť ďalšiemu rozšíreniu koronavírusu nového typu v krajine. Nepokoje si vyžiadali jednu obeť na životoch.

Ako v nedeľu informovala agentúra AFP, proti týmto obmedzeniam sa vzbúrili väzni v meste Neapol na juhu Talianska, v Modene na severe krajiny, v stredotalianskom Frosinone, ako aj v Alexandrii na severozápade. V rámci prevencie sú okrem iného vo väzniciach zakázané návštevy príbuzných.

Mimovládna organizácia Antigone, ktorá sa zaoberá ochranou občianskych práv väzňov, oznámila, že v Modene prišiel o život jeden väzeň a dvaja väzenskí dozorcovia utrpeli zranenia. Ďalších asi 20 ich po vypuknutí revolty väzňov ušlo. Podľa správy tlačovej agentúry ANSA väznicu teraz strážia policajti.

V meste Frosinone, ležiacom južne od Ríma v regióne Lazio, povolali do väznice políciu, aby tam obnovila poriadok po tom, ako sa asi sto väzňov zabarikádovalo v jednom trakte budovy.

Protestujúci väzni zostavili zoznam svojich požiadaviek vrátane práva na návštevu svojich blízkych a pokúsili sa rokovať s vedením väzenského zariadenia, informovala agentúra AGI.

Agentúra AFP dodala, že väzňov, ktorí sa vzbúrili vo väznici na neapolskom predmestí Poggioreale, prišli pred budovu podporiť aj ich príbuzní.



Približne 60 cudzincov letecky evakuovali z KĽDR


Približne 60 cudzincov vrátane diplomatov, ktorí strávili niekoľko týždňov v karanténe v Severnej Kórei, bolo v pondelok letecky prevezených do ruského mesta Vladivostok. Informovala o tom v pondelok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Let, ktorý zabezpečil severokórejský štátny letecký prepravca Air Koryo, pristál v pondelok vo Vladivostoku vo východnej časti Ruska.

Pracovníci v ochranných odevoch dezinfikujú proti koronavírusu autobusové parkovisko v juhokórejskom Soule 26. februára 2020, archívna foto.
Foto: TASR/AP


Severná Kórea držala 380 cudzincov viac než mesiac v karanténe v obavách z toho, že by sa v krajine mohol rozšíriť nový koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie nazvané COVID-19. Severokórejská vláda z tohto dôvodu pristúpila aj k uzatvoreniu hraníc.

KĽDR zatiaľ na svojom území nepotvrdila ani jeden prípad nákazy novým koronavírusom. Podľa BBC sa však vyskytli obavy, že krajina nemá dostatočnú zdravotnícku infraštruktúru na testovanie a liečbu nákazy.



Portugalský prezident a americký senátor sa rozhodli zostať v domácej karanténe


Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa v nedeľu oznámil, že zostane dva týždne v domácej izolácii v súvislosti s šírením nákazy koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra DPA.

Prezident podľa DPA nemá príznaky ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobené vírusom. Minulý týždeň však prišiel do kontaktu so študentmi zo školy v severnej časti krajiny, ktorá bola neskôr zatvorená v dôsledku potvrdeného prípadu nákazy.

Na snímke zo 14. júla 2019 portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa, archívna foto.
Foto: TASR/AP


Prezident chce podľa internetového vydania novín Público ísť príkladom. Vo svojej práci bude pokračovať z domu.

Prvý prípad koronavírusu v Portugalsku potvrdili 2. marca. Ich počet sa odvtedy zvýšil na najmenej 25.

Americký senátor za štát Texas Ted Cruz v nedeľu takisto oznámil, že zostane dva týždne v domácej karanténe po tom, ako sa stretol s osobou, u ktorej testy potvrdili koronavírus.

Na snímke z 29. januára 2020 americký senátor za štát Texas Ted Cruz, archívna foto.
Foto: TASR/AP


Cruz na Twitteri napísal, že s osobou "absolvoval krátku konverzáciu a potriasli si rukou" na konferencii konzervatívnych aktivistov (CPAC).

Prvý prípad nákazy zaznamenali v USA v januári. Vírus si odvtedy v krajine vyžiadal 22 obetí na životoch a viac ako 500 ľudí je nakazených.


Pre koronavírus zrušili turnaj ATP a WTA v Indian Wells


Organizátori zrušili pre obavy z koronavírusu tenisový turnaj ATP a WTA v Indian Wells. Ide o prvé významné športové podujatie, ktoré z týchto dôvodov zrušili v USA.

Jeden z najprestížnejších turnajov mimo veľkej štvorky sa mal začať v stredu. Organizátori pôvodne plánovali zvýšené hygienické opatrenia, ale hrať sa napokon nebude vôbec. V kalifornskej oblasti Coachella Valley, kde leží aj Indian Wells, totiž potvrdili prípad nákazy.

"Sme veľmi sklamaní, že turnaj sa neuskutoční, no zdravie a bezpečnosť miestnych obyvateľov, fanúšikov, hráčov, dobrovoľníkov, sponzorov, zamestnancov, predajcov a všetkých zainteresovaných sú na prvom mieste," povedal riaditeľ turnaja Tommy Haas pre agentúru AFP.



Počet prípadov nakazenia koronavírusom v Austrálii stúpol na viac ako 80


Dve stredné školy uzavreli v pondelok v austrálskom Sydney po tom, ako troch študentov testovali pozitívne na nový koronavírus. Počet prípadov nakazenia týmto koronavírusom sa tak zvýšil na viac ako 80, informovala agentúra Reuters s tým, že doteraz zomreli traja ľudia.

V Austrálii zaznamenali v uplynulých dňoch znepokojivý rast prípadov nakazených ľudí, pričom podľa zdravotníckych úradov veľkú väčšinu tvoria osoby, ktoré sa infikovali v zahraničí.

V jednej zo stredných škôl v Sydney testovali pozitívne na koronavírus 14-ročného chlapca a 15-ročné dievča. Chorobu COVID-19 spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 diagnostikovali aj u ich otcov.

Nákazu zistili aj u 12-ročného dievčaťa na inej škole v Sydney. Chorá je aj jeho matka. Obe školy museli študenti v pondelok ráno opustiť, uviedol server The Sydney Morning Herald.

Ochorenie COVID-19 na celom svete postihlo už viac ako 110.000 ľudí a viac ako 3800 osôb nákaze podľahlo, pripomína agentúra AP.

Maďarsko: Potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom pribúda; už ich je deväť


Počet potvrdených prípadov nakazenia novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku stúpol na deväť.

Novými infikovanými pacientmi sú iránsky študent budapeštianskej Semmelweisovej univerzity a 74-ročná manželka Maďara, ktorý okrem ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom trpí aj onkologickou chorobou.

Z deviatich nakazených sú ôsmi ošetrovaní v budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava a jeden britský občan v debrecínskej Nemocnici Gyulu Kenézyho.