Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Francúzsko zmĺklo na pamiatku 12 obetí útoku na Charlie Hebdo

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Minútou ticha sa dnes napoludnie krajina galského kohúta zjednotila v pietnej spomienke.

Paríž 8. januára (TASR) - Francúzsko si dnes na poludnie uctilo pamiatku 12 obetí stredajšieho atentátu na satirický týždenník Charlie Hebdo. Od vojny v Alžírsku ide o atentát s najväčším počtom obetí spáchaný na území Francúzska, pripomenuli francúzske médiá.



Francúzsky prezident Francois Hollande si pamiatku obetí uctil na parížskej policajnej prefektúre. Na smútočnom zhromaždení sa zišli aj poslanci Národného zhromaždenia.

Život sa dnes na poludnie na minútu zastavil prakticky v celom Francúzsku, ktoré útok na novinárov i na republikánske hodnoty šokoval, ale aj zjednotil.

Na poludnie sa rozozvučali zvony chrámov, vrátane parížskej katedrály Notre-Dame. Mnohí ľudia, ktorí sa na minútu zastavili na uliciach, na znak solidarity s obeťami tlieskali, iní na miesta pietnych zhromaždení prinášali okrem kvetov a sviečok aj ceruzky či perá ako symboly ocenenia práce redaktorov a karikaturistov týždenníka Charlie Hebdo, ktorí zahynuli pri útoku.



Vo Veľkej mešite v Paríži sa na spoločnej modlitbe zišli moslimskí, židovskí, katolícki, protestantskí, pravoslávni i budhistickí duchovní.

Ústredným symbolom pietnych spomienok je hashtag #JeSuisCharlie, ktorý sa objavil na sieti Twitter v stredu podvečer a používa sa prakticky na celom svete na vyjadrenie solidarity s postihnutým týždenníkom. Veta "Je suis Charlie" (ja som Charlie) sa dnes objavila aj na informačných tabuliach vo francúzskych dopravných prostriedkoch, letiskách, železničných či autobusových staniciach, aj na diaľničných návestidlách či výveskách obchodov. Inde tento nápis na múry nasprejovali sprejeri.

Pamiatku obetí si uctili aj ľudia v mnohých krajinách sveta. Zhromaždenia sa konali aj blízkosti mnohých francúzskych veľvyslanectiev.



Francúzska rada pre moslimský kult dnes vyzvala moslimov, aby sa zúčastnili na celoštátnych manifestáciách na pamiatku obetí stredajšieho útoku v Paríži, ktoré sa uskutočnia počas nadchádzajúceho víkendu. Svojich aktivistov a priaznivcov o účasť na nich požiadalo aj viacero francúzskych organizácií a združení, ktorých cieľom je bojovať proti rasizmu.

Rada pre moslimský kult okrem toho imámov v celej krajine vyzvala, aby počas piatkových modlitieb "s najväčšou rozhodnosťou odsúdili terorizmus, bez ohľadu na to, odkiaľ prichádza".