Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Guatemala prerušila diplomatické vzťahy s Venezuelou

Alejandro Giammattei, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Guaidó sa pred rokom sám vyhlásil za prezidenta Venezuely s odôvodnením, že opätovné zvolenie socialistu Nicolása Madura v roku 2018 nebolo legitímne.

Guatemala 17. januára (TASR) - Guatemala prerušila diplomatické vzťahy s Venezuelou. Oznámil to vo štvrtok nový guatemalský prezident Alejandro Giammattei, ktorý do úradu nastúpil len pred dvoma dňami, informovala agentúra AP.

Giammattei uviedol, že guatemalskému ministrovi zahraničných vecí nariadil, aby z guatemalskej ambasády vo venezuelskom hlavnom meste Caracas stiahol všetky osoby a veľvyslanectvo následne zatvoril.

Giammattei sa takto vyjadril po stretnutí s generálnym tajomníkom Organizácie amerických štátov (OAŠ) Luisom Almagrom. "Ide o problém, ktorý sa týka celého kontinentu," povedal nový guatemalský prezident na margo vzťahov s Venezuelou.

Na jeho utorňajšej inaugurácii sa zúčastnila aj María Romerová, zastupujúca v Guatemale vládu Juana Guaidóa, ktorý je viac ako 50 krajinami vrátane USA a tiež Európskym parlamentom uznávaný ako legitímny dočasný prezident Venezuely.

Guaidó sa pred rokom sám vyhlásil za prezidenta Venezuely s odôvodnením, že opätovné zvolenie socialistu Nicolása Madura v roku 2018 nebolo legitímne. Napriek uznaniu zo strany desiatok krajín sa však Guaidóovi nepodarilo zosadiť Madura, ktorého podporuje venezuelská armáda.

Samotnému Giammatteimu, vtedy ešte len ako designovanému guatemalskému prezidentovi, zabránila Madurova vláda v októbri vo vstupe do Venezuely, pričom z tejto krajiny ho lietadlom vrátili nazad do Guatemaly. Madurov minister zahraničných vecí Jorge Arreaza pritom Giammatteiho obvinil z toho, že sa "hádže k nohám Donalda Trumpa" a že jeho prezidentovanie je predurčené na to, aby bolo "ďalším zlým vtipom", pripomenula AP.