Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Heiko Maas označil nedeľňajší útok na Bagdad za znepokojivý

Na archívnej snímke nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Foto: TASR/AP

Sme presvedčení, že napätie je v súčasnosti také veľké, že neočakávané udalosti ako útoky a prepady bez jasného pôvodcu môžu spôsobiť stupňovanie násilia, nemecký minister zahraničných vecí H. Maas.

Sofia 20. mája (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v pondelok označil nedeľňajší raketový útok na tzv. Zelenú zónu v irackom hlavnom meste Bagdad za "neobyčajne znepokojivý", informovala agentúra DPA.

"Sme presvedčení, že napätie je v súčasnosti také veľké, že neočakávané udalosti ako útoky a prepady bez jasného pôvodcu môžu spôsobiť stupňovanie násilia," povedal Maas v Sofii počas návštevy Bulharska.

Minister sa odmietol vyjadriť k vyhrážkam amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý na sociálnej sieti Twitter napísal, že "ak chce Irán bojovať, bude to jeho oficiálny koniec".

Nemecká vláda podľa Maasových slov pokračuje v snahách o zníženie napätia a využíva komunikačné kanály na obe strany.

Raketa typu kaťuša dopadla v nedeľu do tzv. Zelenej zóny v centre irackej metropoly Bagdad, kde sídlia kľúčové štátne inštitúcie i zahraničné veľvyslanectvá vrátane americkej ambasády.

K útoku došlo len niekoľko dní po tom, ako ministerstvo zahraničných vecí USA nariadilo odísť z amerického veľvyslanectva v Bagdade a konzulátu v Arbíle všetkým pracovníkom, ktorých prítomnosť nie je nevyhnutná pre fungovanie týchto zastupiteľských úradov v núdzovom režime. Odvolalo sa pritom na nešpecifikovanú hrozbu zo strany "teroristických a povstaleckých skupín" v Iraku vrátane "protiamerických náboženských milícií".