Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Hongkongskí demonštranti narušili prevádzku medzinárodného letiska

Policajti zasahujú proti demonštrantom delom s modrou vodou na masovom prodemokratickom zhromaždení v Hongkongu v sobotu 31. augusta 2019. Foto: TASR/AP

Zraz pred letiskom prišiel krátko po prudkých nočných potýčkach medzi demonštrantmi a políciou.

Hongkong 1. septembra (TASR) - Stovky protestujúcich sa v nedeľu zišli pred budovou medzinárodného letiska v Hongkongu, čím narušili jeho prevádzku. Demonštranti sa usilujú takýmto spôsobom upriamiť pozornosť sveta na svoj zápas za posilnenie demokracie v tomto čínskom meste so špeciálnym administratívnym štatútom, ktoré sužuje najväčšia politická kríza za niekoľko desaťročí.

Vlaky smerujúce na letisko - jedno z najrušnejších na svete - boli pozastavené a doprava sa výrazne zahustila po tom, ako demonštranti vyzvali verejnosť, aby "zaplavila" cestné i železničné trasy vedúce k aeroportu, informuje tlačová agentúra Reuters.

Zraz pred letiskom prišiel krátko po prudkých nočných potýčkach medzi demonštrantmi a políciou. Išlo o jednu z najnásilnejších epizód od vypuknutia nepokojov v Hongkongu pred viac než troma mesiacmi v súvislosti s obavami, že Peking plánuje oslabiť autonómiu udelenú mestu v roku 1997, keď prešlo spod britskej správy späť pod čínsku administratívu. Čína odmieta tvrdenia, že zasahuje do "vnútorných záležitostí" Hongkongu. Peking však protesty odsúdil a varoval pred ich škodlivým vplyvom na ekonomiku.

Demonštranti pred letiskom, z ktorých mnohí držali v rukách dáždniky ako symbol ich prodemokratického hnutia, skandovali heslá ako "Boj za slobodu!" či "Sme s Hongkongom!" zatiaľ čo poriadková polícia sledovala dav zvnútra terminálu.

"Plánujeme narúšať fungovanie letiska, aby sme upriamili pozornosť na to, čo nám robí vláda a polícia. Ak narušíme prevádzku letiska, viac cudzincov bude čítať správy o Hongkongu," uviedol jeden z prítomných demonštrantov.

Miestne úrady vyhlásili, že demonštrácia na letisku je ilegálna a protestujúci "hádzali predmety" na policajtov. Bezprostredne neboli hlásené žiadne zranenia. "Polícia varuje všetkých protestujúcich, aby zastavili svoje protizákonné počínanie a okamžite odišli," uvádza sa vo vyhlásení hongkonskej polície.

Niekoľko stoviek ďalších demonštrantov sa medzitým zhromaždilo pred britským konzulátom, mávajúc britskými zástavami a skandujúc "Boh ochraňuj kráľovnú".