Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zákaz tvárových masiek v Hongkongu spustil zrážky s políciou

Na snímke demonštranti s maskami na tvári počas protestu v Hongkongu 4. októbra 2019. Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová v piatok oznámila, že od 5. októbra začína platiť zákaz nosenia tvárových masiek počas demonštrácií, ktoré v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny prebiehajú od konca marca. Demonštranti požadujú Lamovej odstúpenie, nezávislé vyšetrovanie neprimeraného násilia zo strany polície, prepustenie zatknutých osôb, odvolanie obvinenia zo "vzbury", ako aj politické reformy a skutočne slobodné voľby. Foto: TASR/AP

Stanice metra v niekoľkých štvrtiach boli zničené, pričom okná na operačných miestnostiach boli rozbité a vnútrajšok posprejovaný.

Hongkong 4. októbra (TASR) - Protestujúci v Hongkongu v piatok večer zapaľovali požiare, stavali barikády a rozbíjali priečelia obchodov na mnohých miestach po tom, čo správkyňa Hongkongu Carrie Lamová oznámila zákaz nosenia tvárových masiek počas demonštrácií.

Stanice metra v niekoľkých štvrtiach boli zničené, pričom okná na operačných miestnostiach boli rozbité a vnútrajšok posprejovaný, opísala situácia tlačová agentúra DPA.

Lamová v piatok uviedla, že od soboty 5. októbra začína platiť zákaz nosenia tvárových masiek počas protestov, ktoré v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny prebiehajú od konca marca. "Každý, kto tento zákaz poruší, môže byť odsúdený až na jeden rok väzenia alebo na finančnú pokutu," povedala Lamová.

Skupina protestujúcich podpálila v luxusnej nákupnej štvrti Causeway Bay vchod na stanicu a potom vytvorila ľudskú reťaz, aby zabránila hasičom dostať sa k požiaru.

Na viacerých miestach použila polícia slzotvorný plyn a vztýčila tiež varovné vlajky naznačujúce, že ak sa davy nerozídu, použije aj gumové projektily.

Medzitým hongkonský aktivista Lester Shum podal žiadosť o právne posúdenie zákazu tvárových masiek - takto sa snaží zablokovať jeho uplatňovanie v praxi od polnoci. Aktivista dodal, že jeho žiadosťou sa bude zaoberať v priebehu piatka najvyšší súd.