Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Polícia v Hongkongu zasahovala proti demonštrantom

Policajti zatýkajú demonštranta počas protestu v uliciach Hongkongu,archívne foto. Foto: TASR/AP

Masové protesty v Hongkongu trvajú už od 9. júna.

Hongkong 10. novembra (TASR) - Polícia v hongkonskej oblasti Nové teritóriá použila v nedeľu slzotvorný plyn na rozohnanie protivládnych zhromaždení, ktoré v meste pokračovali už 24. víkend po sebe, informovala agentúra Reuters.

Bezpečnostné zložky zasiahli po tom po tom, ako aktivisti v čiernom oblečení zablokovali cestné komunikácie a dopustili sa výtržností v nákupných strediskách. Demonštranti spustošili vlakovú stanicu v štvrti Ša-tchin v oblasti Nové teritóriá a zničili reštauráciu, ktorú považovali sa pročínsku.

Tisícky ľudí sa v sobotu zhromaždili na tichom zhromaždení po tom, ako 22-ročný študent v piatok podľahol zraneniam, ktoré utrpel počas protestov pri páde z viacposchodovej budovy. Mnoho návštevníkov zhromaždenia sa podľa Reuters dožadovalo pomsty. Demonštranti polícii vyčítajú, že je za pád študenta zodpovedná. Tá však akékoľvek obvinenia odmieta.

Polícia od piatku vzniesla obvinenia najmenej proti siedmim hongkonským zákonodarcom, ktorí sa majú v pondelok postaviť pred súd.

Jeden zo zadržaných zákonodarcov povedal, že ide o výsledok "politického trestného stíhania a súdnych zásahov" zo strany líderky Hongkongu Carrie Lamovej.

Ďalší zákonodarcovia uviedli, že polícia a pročínski aktivisti sa snažia vystupňovať hnev obyvateľov Hongkongu s cieľom dosiahnuť odklad alebo zrušenie komunálnych volieb. Tie sú naplánované na 24. novembra.

Masové protesty v Hongkongu vypukli 9. júna. Demonštranti pôvodne žiadali správkyňu Lamovú, aby jej vláda stiahla sporný návrh zákona o extradíciách. Vláda tak oficiálne urobila 23. októbra.

Hongkončania však protestujú aj proti zasahovaniu Číny do osobitného štatútu Hongkongu, ktorý sa riadi heslom "jedna krajina, dva systémy", a požadujú demokratické reformy a ďalšie ústupky.