Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Po oslave malo covid 200 hostí, bol na nej aj hongkonský minister

Na archívnej snímke z 22. apríla 2020 minister regionálnej hongkonskej vlády zodpovedný za rezort vnútra Caspar Tsui počas tlačovej konferencie v Hongkongu. Foto: TASR/AP

Tsui vo vyhlásení uviedol, že učinil nesprávne rozhodnutie, keď sa zúčastnil na zmienenej oslave v čase, keď malo byť všetko úsilie hongkonských predstaviteľov zamerané na potlačenie šírenia vírusu.

Hongkong 31. januára (TASR) - Minister regionálnej hongkonskej vlády zodpovedný za rezort vnútra Caspar Tsui odstúpil v pondelok z svojej funkcie. Dôvodom je jeho účasť na januárovej narodeninovej oslave hongkonského zástupcu v čínskom parlamente, po ktorej malo pozitívny test na nový druh koronavírusu približne 200 hostí, informuje agentúra Reuters.

Caspar Tsui patril k 15 predstaviteľom hongkonskej vlády, ktorí sa zúčastnili na oslave 53. narodenín Witmana Hunga. Tá sa konala síce predtým, než do platnosti vstúpili nové epidemiologické obmedzenia, avšak už po tom, čo správkyňa Hongkongu Carrie Lamová ľudí vyzvala, aby sa nestretávali vo veľkom počte.

Lamová v pondelok uviedla, že Tsui svojim správaním "uškodil hongkonskej vláde", keďže nesplnil očakávania kladené na širokú verejnosť. "Prijímam jeho rezignáciu," dodala.

Reuters pripomína, že Hongkong nasledoval v prístupe k pandémii Čínu v uplatňovaní tzv. nulovej tolerancie voči covidu, a to aj napriek ekonomickým stratám a psychologickému tlaku, akým pre prísne reštrikcie čelia tamojší obyvatelia.

Tsui vo vyhlásení uviedol, že učinil nesprávne rozhodnutie, keď sa 3. januára zúčastnil na zmienenej oslave v čase, keď malo byť všetko úsilie hongkonských predstaviteľov zamerané na potlačenie šírenia vírusu. "Ako jeden z hlavných predstaviteľov pri boji proti epidémii som nebol najlepším príkladom," dodal.

Lamová na tlačovej konferencii ohlásila výsledky vyšetrovania týkajúceho sa zmienenej oslavy. Uviedla, že dvaja nižšie postavení predstavitelia hongkonskej vlády, ktorí sa na oslave zúčastnili, budú slovne pokarhaní. Ďalší 12 predstavitelia, ktorí sa na párty zdržali len krátko, podľa jej slov však sankcionovaní nebudú. Medzi tými je napríklad riaditeľ hongkonského imigračného úradu, šéf hongkonskej polície či šéf hongkonskej nezávislej protikorupčnej komisie.

Všetci vládni predstavitelia aj poslanci, ktorí sa na oslave zúčastnili, mali negatívny výsledok testu na koronavírus a za svoje konanie sa verejne ospravedlnili.





Pozn. TASR:
Caspar Tsui, v čínštine: Sü Jing-wej
Witman Hung, v čínštine: Chung Wej-min