Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Irán a svetové mocnosti dosiahli rámcovú jadrovú dohodu

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf reční počas tlačovej konferencie na konci rokovaní 2. apríla 2015 v Lausanne. Teherán a šesť svetových mocností dosiahli dnes rámcovú dohodu o budúcej podobe iránskeho jadrového programu. K dohode došlo po maratóne rokovaní vo švajčiarskom meste Lausanne. Foto: TASR/AP

K dohode došlo po maratóne rokovaní vo švajčiarskom meste Lausanne, informovala spravodajská stanica BBC.

Lausanne/Jeruzalem 2. apríla (TASR) - Teherán a šesť svetových mocností dosiahli dnes rámcovú dohodu o budúcej podobe iránskeho jadrového programu. K dohode došlo po maratóne rokovaní vo švajčiarskom meste Lausanne, informovala spravodajská stanica BBC.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf informoval, že po ôsmich dňoch rokovaní sa našli "riešenia".

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v bezprostrednej reakcii vyrukoval s požiadavkou, aby dohoda "podstatne" obmedzila iránsky jadrový program.

"Akákoľvek dohoda musí podstatne znížiť jadrové kapacity Iránu a zastaviť terorizmus a agresiu," citovala Netanjahua agentúra AP.



Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na nemenovaný zdroj zo "Západu", sa Irán a mocnosti dohodli na tom, že viac ako dve tretiny iránskych centrifúg (približne 6000 z 19.000) na obohacovanie uránu bude vyradených z prevádzky a monitorovaných po dobu desiatich rokov.

Za konečný termín na podpísanie dlhodobej zmluvy si zúčastnené strany stanovili 30. jún tohto roka.