Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Islamský štát je stále bezpečnostnou hrozbou pre svet, varuje Godfrey

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Godfrey v tejto súvislosti spomenul útok na mesto Palma v Mozambiku, ku ktorému došlo minulý týždeň a zomreli pri ňom desiatky ľudí.

Washington 30. marca (TASR) - Džihádistická organizácia Islamský štát (IS) predstavuje naďalej značnú bezpečnostnú hrozbu v Sýrii, Iraku, Európe i Severnej Amerike. Povedal to v pondelok vo Washingtone John Godfrey, osobitný vyslanec pre medzinárodnú koalíciu bojujúcu proti teroristickej skupine IS. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Od roku 2019, keď bol porazený samozvaný kalifát IS, vytvorený na obsadených územiach v Iraku a Sýrii, zintenzívnili svoju činnosť regionálne odnože a siete tejto organizácie.

Godfrey v tejto súvislosti spomenul útok na mesto Palma v Mozambiku, ku ktorému došlo minulý týždeň a zomreli pri ňom desiatky ľudí.


"Útoky, ako tieto, sú jasným znakom, že IS pokračuje v aktívnom úsilí šíriť svoje zhubné pôsobenie na nových frontoch," poznamenal Godfrey, podľa ktorého treba hlavný dôraz klásť práve na účinný boj proti odnožiam Islamského štátu mimo Sýrie a Iraku.

V utorok sa koná virtuálne zasadnutie koalície na boj proti IS, ktorému spolupredsedajú americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a šéfka belgickej diplomacie Sophie Wilmesová. Utorňajšie rokovania sa podľa Godfreyho zamerajú na pretrvávajúce úsilie v boji proti IS v Sýrii a Iraku. Zaoberať sa budú i hrozbou, ktorú IS predstavuje najmä v Afrike, ako aj spôsobmi, ako zaistiť konečnú porážku IS po celom svete.