Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Izrael pátra po palestínskych útočníkoch, ktorí zabili strážcu osady

Protestujúci drží palestínsku vlajku, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tento útok, ako aj násilná smrť Palestínčana na inom mieste Izraelom okupovaného Západného brehu, by mohol ešte viac zvýšiť napätie v oblasti, ktoré sa za posledné dva mesiace prudko zvýšilo.

Jeruzalem 30. apríla (TASR) - Izraelská armáda spustila v sobotu pátranie po dvojici palestínskych útočníkov, ktorí v piatok večer smrteľne postrelili strážnika židovskej osady v Predjordánsku. Pátracia akcia sa rozbehla na severe západného brehu Jordánu, informovala agentúra AP.

Tento útok, ako aj násilná smrť Palestínčana na inom mieste Izraelom okupovaného Západného brehu, by mohol ešte viac zvýšiť napätie v oblasti, ktoré sa za posledné dva mesiace prudko zvýšilo.

AP pripomenula, že pri sérii palestínskych útokov v Izraeli a na Západnom brehu prišlo o život 15 Izraelčanov. Izraelské bezpečnostné sily v posledných týždňoch zabili najmenej 27 Palestínčanov.

Ako uviedla izraelská armáda, páchateľmi útoku na strážnika bola dvojica mužov v aute. Incident sa odohral v blízkosti osady Ariel na severe Predjordánska.

Polícia podľa AP spresnila, že zastrelený muž sa pri streľbe postavil pred svoju kolegyňu a kryl ju vlastným telom, čím jej zachránil život.

Izraelská armáda medzičasom armáda uviedla, že zatkla dvoch údajných členov militantnej skupiny Hamas. Nateraz však nič nenasvedčuje tomu, že by sa títo muži podieľali na útoku v Arieli.

Hamas sa síce k zabitiu strážnika vyjadril pochvalne, ale k zodpovednosti za streľbu sa neprihlásil.

AP dodala, že izraelské jednotky v sobotu skoro ráno v dedine Azzún pri meste Kalkílija zastrelili 27-ročného Palestínčana, ktorý bol v skupine osôb hádžucich zápalné fľaše smerom k izraelským vojakom.

Tieto incidenty sú zrejme súčasťou násilností, ktoré tento rok sprevádzajú slávenie židovského sviatku pesach časovo sa prekrývajúcim s posvätným pôstnym mesiacom moslimov - ramadánom.

Násilnosti, ktoré sa odohrávajú na Izraelom okupovaných územiach i v Jeruzaleme, vyvolali u medzinárodného spoločenstva obavy z nového konfliktu - podobného tomu, aký obe komunity zažili vlani, keď analogické potýčky viedli k 11 dní trvajúcej vojne medzi Izraelom a radikálmi z palestínskeho pásma Gazy.