Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Izraelské sily zadržali podozrivých z útoku pri židovskej osade Ariel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súčasťou bezpečnostnej operácie bola aj identifikácia domov podozrivých, ktoré budú zrejme zbúrané.

Jeruzalem 1. mája (TASR) - Izraelské bezpečnostné zložky zadržali v noci na nedeľu dve osoby podozrivé z útoku na členov hliadky židovskej osady Ariel na západnom brehu Jordánu. K útoku sa ešte v sobotu prihlásila palestínska ozbrojená skupina Brigády mučeníkov mešity al-Aksá.

Pri útoku z noci na sobotu bol smrteľne ranený jeden z členov hliadky, ktorého neskôr izraelské úrady identifikovali ako 23-ročného Viačeslava Goleva.

Dvojica predpokladaných útočníkov bola zadržaná po 20 hodinách pátrania – v sobotu večer – v palestínskej dedine Karáwat Baní Hasán, ležiacej severozápadne od osady Ariel, uviedla izraelská armáda.

Izraelská polícia vo svojom vyhlásení spresnila, že zadržanie podozrivých je výsledkom celodenného pátrania, intenzívnej spravodajskej a operačnej činnosti kontrarozviedky Šin Bet, policajných špeciálnych síl a armády.

Následne izraelské bezpečnostné zložky vykonali razie v rodisku oboch podozrivých Palestínčanov – dedine Karáwat Baní Hasán.

Súčasťou bezpečnostnej operácie bola aj identifikácia domov podozrivých, ktoré budú zrejme zbúrané, informoval denník The Times of Israel.

Izrael používa búranie domov Palestínčanov ako kolektívny trest a odstrašujúce opatrenie. Ľudskoprávne organizácie tvrdia, že ide o porušenie medzinárodného humanitárneho práva.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

V reakcii na útok v Arieli izraelské bezpečnostné zložky v noci na sobotu posilnili svoju prítomnosť na okupovanom západnom brehu Jordánu a spustili pátranie po dvojici páchateľov. Už počas sobotňajších razií bolo zadržaných niekoľko podozrivých osôb.

Izrael, Jeruzalem a okupovaný západný brehu Jordánu zažívajú v posledných týždňoch vlnu útokov a násilností. V piatok si nové kolo nepokojov, ktoré sa odohralo v areáli mešity al-Aksá, vyžiadalo zranenia 42 ľudí.

Násilnosti v okolí al-Aksá vyvolali obavy z ďalšieho ozbrojeného konfliktu – podobného vlaňajšej 11 dní trvajúcej vojne medzi Izraelom a ozbrojenými radikálnymi skupinami z palestínskeho pásma Gazy.

Štatút Jeruzalema je predmetom sporov v medzinárodnom spoločenstve, pretože Izrael obsadil východnú časť tohto mesta po tzv. šesťdňovej vojne v roku 1967 a neskôr ju aj anektoval.

Palestínčania si na východný Jeruzalem naďalej nárokujú ako na hlavné mesto svojho budúceho štátu, zatiaľ čo Izrael ho považuje za súčasť svojho "nedeliteľného" hlavného mesta.

V poslednom období hnev Palestínčanov pramení aj z nárastu počtu návštev izraelských nacionalistov a veriacich Židov v komplexe al-Aksá, kam síce Židia môžu chodiť, ale nesmú sa tam modliť.