Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Jemene podnikli nálety pre hrozbu cezhraničných útokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Koalícia neskôr spresnila, že pri operácii zničila sklady balistických rakiet a dronov.

Rijád 18. novembra (TASR) - Vojenská koalícia pod velením Saudskej Arábie podnikla rozsiahlu operáciu proti viacerým cieľom v Jemene po tom, ako zachytila a zničila bezpilotné lietadlo, ktoré sa pokúsilo zaútočiť na medzinárodné letisko v saudskoarabskom meste Abhá. Podľa agentúry Reuters o tom vo štvrtok informovali saudskoarabské štátne médiá.

"Koalícia prijala opatrenia potrebné na likvidáciu zdrojov nepriateľských cezhraničných útokov," uviedla saudskoarabská štátna tlačová agentúra SPA.

Koalícia neskôr spresnila, že pri operácii zničila sklady balistických rakiet a dronov. Z prevádzky vyradila tiež niekoľko komunikačných systémov.

Ozbrojený konflikt v Jemene vypukol ešte v roku 2014, keď šiitski povstalci – húsíovia – obsadili metropolu Saná. Vojenská koalícia na čele s Rijádom vstúpila do konfliktu na strane vládnych síl na jar 2015. Krviprelievanie si už vyžiadalo desaťtisíce životov. Milióny ďalších ľudí museli opustiť svoje domovy. Organizácia Spojených národov označuje situáciu v Jemene ako najväčšiu svetovú humanitárnu krízu.