Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Juncker je nespokojný s pokrokom rokovaní s Gréckom

Na snímke vpravo predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a vľavo grécky premiér Alexis Tsipras počas stretnutia v Bruseli 13. marca 2015. Foto: TASR/AP

Grécky premiér po stretnutí s Junckerom uviedol, že jeho vláda má dostatočnú politickú vôľu problémy riešiť.

Brusel 13. marca (TASR) - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes odsúdil nedostatočný "pokrok" v rámci rokovaní o financovaní Grécka, avšak vylúčil, že by došlo k úplnému zlyhaniu rokovaní s novou gréckou vládou.



Šéf exekutívy EÚ sa dnes v Bruseli stretol s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom. Je to v poradí ich druhé oficiálne stretnutie od víťazstva ľavicového zoskupenia Syriza v gréckych parlamentných voľbách.

Po skončení rokovaní Juncker uviedol, že nie je spokojný s vývojom z posledných týždňov, keď rokovania medzi EÚ a Gréckom nedosiahli potrebný pokrok. Dodal, že zo svojej pozície bude tlačiť na to, aby sa rokovania dostali do úspešného konca.

"Absolútne vylučujem možnosť zlyhania. Nechcem takéto zlyhanie; chcem, aby sa Európania dohodli - teraz nie je vhodný čas byť rozdelení," povedal Juncker na okraj napätých vzťahov medzi gréckou vládou a medzinárodnými veriteľmi.

Atény koncom februára uzavreli s trojkou veriteľov novú dohodu o štvormesačnom predĺžení programu financovania výmenou za realizáciu konkrétnych reforiem. EÚ sa však stavia kriticky voči tomu, že reformný proces v Grécku má aj napriek naliehavým finančným potrebám krajiny dlhé meškanie.

Juncker v tejto súvislosti vyjadril nádej, že uvedené problémy sa dajú vyriešiť už v nadchádzajúcich týždňoch, a pripomenul, že EK v tejto hre nie je hlavným aktérom, lebo dôležité rozhodnutia závisia od Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny. Zároveň však dodal, že "svojmu priateľovi Alexisovi" predloží konkrétne návrhy a "uvidíme, čo z toho vzíde".

Grécky premiér po stretnutí s Junckerom uviedol, že jeho vláda má dostatočnú politickú vôľu problémy riešiť.

"Som optimistický. Vzhľadom na to, že máme politickú vôľu na hľadanie riešenia našich problémov. S politickou vôľou je všetko možné," skonštatoval Tsipras.