Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Katar vyjadril podporu tureckej vojenskej operácii na severe Sýrie

Na snímke z tureckej strany hranice medzi Tureckom a Sýriou v Akcakale 10. októbra 2019 dym stúpa po bombardovaní Sýrie tureckými vojskami. Foto: TASR/AP

Katarský minister zahraničných vecí Muhammad Sání vo svojom prejave na Globálnom bezpečnostnom fóre v Dauhe vyhlásil, že Turecko sa snaží vytlačiť hrozbu od svojich hraníc.

Dauha 15. októbra (TASR) - Katar v utorok podporil vojenskú operáciu Turecka na severe Sýrie, pričom predstavitelia tejto arabskej krajiny zdôraznili, že Ankara sa len snaží reagovať na "akútnu hrozbu" pre svoju bezpečnosť. S odvolaním sa na vyhlásenie katarského ministerstva zahraničných vecí o tom informovala agentúra DPA.

Katarský minister zahraničných vecí Muhammad Sání vo svojom prejave na Globálnom bezpečnostnom fóre v Dauhe vyhlásil, že Turecko sa snaží vytlačiť "hrozbu od svojich hraníc".

Šéf katarskej diplomacie tak reagoval na tureckú vojenskú operáciu Prameň mieru, v rámci ktorej sa Ankara snaží vyhnať zo severu Sýrie Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) a kurdské Oddiely ľudovej obrany (YPG). Tie totiž turecká vláda považuje za predĺženú ruku Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá vedie na východe Turecka už niekoľko desaťročí ozbrojené povstanie.

Sání v tejto súvislosti zdôraznil, že turecká vláda sa snažila viac ako rok vyriešiť tento problém v súčinnosti so Spojenými štátmi s cieľom zriadiť bezpečnostnú zónu, pričom dodal, že Turci v oblasti nechcú zostávať.

Turecko sa postavilo na stranu Kataru v roku 2017, keď s ním prerušili diplomatické vzťahy štyri arabské krajiny, ktoré Dauhu obvinili z podpory extrémistov a Iránu.

Po tom ako Egypt, Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia a Bahrajn začali Dauhu bojkotovať, to bolo popri Iráne práve Turecko, ktoré pomohlo zabezpečiť zásobovanie Kataru potravinami a iným nevyhnutným tovarom.