Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Konferencia o budúcnosti Európy je iniciatívou, ktorá má zmysel

Na snímke zľava Michal Wiezik, Michal Šimečka a Vladimír Bilčík. Foto: TASR TV

Hosťami Vlada Lichvára v relácii Konferencia o budúcnosti Európy boli slovenskí eurposlanci.

Bratislava 9. decembra (OTS) - Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) je iniciatívou, ktorá má zmysel. Politici musia načúvať občanom Európskej únie a rešpektovať požiadavky, ktoré vzídu z CoFoE. Počas diskusie v TASR TV sa na tom zhodli slovenskí europoslanci Vladimír Bilčík, Michal Šimečka a Michal Wiezik. Členovia európskeho zákonodarného zboru počas debaty odpovedali aj na otázky položené študentmi politológie z Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre.

"CoFoE vnímam veľmi pozitívne. Je dobré, že sa Európska únia a jej lídri pýtajú občanov, aké zmeny chcú vidieť v EÚ, akú budúcnosť chcú a čo je pre nich najdôležitejšie," povedal Šimečka.

"Konferenciu považujem za demokratický nástroj. Myslím si, že Európa zostala verná svojim princípom, že chce byť demokratická a transparentná a počúvať hlasy svojich občanov. EÚ je projektom všetkých občanov Únie," myslí si Wiezik.

"Podľa mňa platí to, čo povedal Michal Wiezik, že (CoFoE) je cvičenie v demokracii. Máme tam 108 europoslancov, máme tam 108 zástupcov národných parlamentov. Máme tam 54 zástupcov, ktorí zastupujú vlády členských štátov EÚ – dvaja zástupcovia za každú vládu (členskej krajiny EÚ). No a sú tam aj občania, ktorí reprezentujú celé spektrum spoločnosti," doplnil Bilčík.

Záznam relácie si môžete pozrieť tu:


CoFoE bude do jari 2022 prijímať pripomienky a nápady, ktoré môžu vyústiť do konkrétnych odporúčaní o reforme Európskej únie. Na oficiálnej webovej stránke konferencie futureu.europa.eu, ktorá je pod spoločnou záštitou europarlamentu, Európskej rady a Európskej komisie, sa môže ktokoľvek zaregistrovať a vyjadriť svoj názor či pripomienku k fungovaniu EÚ.

Záznam prvej relácii si môžete pozrieť tu.


Tento projekt bol spolufinancovaný Európskou úniou v rámci grantového programu Európskeho parlamentu v oblasti komunikácie. Európsky parlament sa nepodieľal na jeho príprave a za údaje, informácie alebo názory uvedené v rámci tohto projektu, za ktorý nesú zodpovednosť výhradne autori, oslovené osoby, editori alebo vysielatelia tohto programu v súlade s príslušným právom, nie je žiadnym spôsobom zodpovedný ani nimi viazaný. Európsky parlament nemôže taktiež niesť zodpovednosť za priame alebo nepriame škody, ktoré by mohli vyplynúť z realizácie tohto projektu.