Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

V Kostarike zadržali exministerku aj bývalú rumunskú prokurátorku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bicovú zadržali ešte v stredu, teda v ten istý deň ako političku Elenu Udreovú, bývalú rumunskú ministerku regionálneho rozvoja a cestovného ruchu.

Bukurešť 4. októbra (TASR) - Bývalá hlavná predstaviteľka rumunskej prokuratúry pre boj proti organizovanej kriminalite a terorizmu (DIICOI) Alina Bicová je ďalšou stíhanou verejnou činiteľkou z Rumunska, zadržanou tento týždeň orgánmi v stredoamerickej Kostarike, kde hľadala útočisko po odchode zo svojej vlasti. Tlačová agentúra AP o tom informovala vo štvrtok s odvolaním sa na vyhlásenie kostarickej pobočky Interpolu.

Bicovú zadržali ešte v stredu, teda v ten istý deň ako političku Elenu Udreovú, bývalú rumunskú ministerku regionálneho rozvoja a cestovného ruchu. Bicovú usvedčili v Rumunsku zo zneužitia právomocí úradu verejného činiteľa, z domovskej krajiny však stihla emigrovať spolu s Udreovovu, ktorá je jej priateľkou. Tá čelila vo vlasti taktiež postihu, a to za úplatkárstvo a zneužitie verejnej funkcie.

Bývalú prokurátorku DIICOI odsúdili v júni v neprítomnosti na štyri roky väzenia. Exministerke Udreovej ešte vlani v marci uložili šesťročný trest odňatia slobody, čo takisto v júni tohto roka potvrdil aj najvyšší súd Rumunska.

Bicovej pripisujú nezákonné konanie v dvoch prípadoch. Nicole Tenderová, ktorej manžel si vo väzení odpykáva 12-ročný trest za spreneveru v štátnom podniku, uviedla, že Bicovej darovala drahé hodinky a kabelku. Vypovedala, že výmenou za to Bicová nariadila prokurátorom, aby v tomto prípade požadovali podmienečný trest väzenia. V ďalšom prípade Bicová nariadila prokurátorovi, aby rozmrazil majetok ministra hospodárstva, ktorého vyšetrovali pre podvod.

Udreovú zase odsúdili za to, že ako ministerka v roku 2011 protizákonne použila prostriedky svojho rezortu na sponzorovanie boxerského podujatia a okrem toho brala desaťpercentné provízie zo zápasníckych kontraktov. Po odchode z Rumunska požiadala v Kostarike o politický azyl.

Udreovej advokát Veronel Radulescu vyjadril predpoklad, že nebude vydaná do vlasti, keďže nedávno porodila dieťa. "Šance sú podľa mňa nulové," povedal vo štvrtok v Bukurešti.