Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kremeľ varoval Západ pred eskaláciou vojny, ak jej dodá lepšie zbrane

Ukrajinskí vojaci odpaľujú rakety prostredníctvom raketometu Grad na ruské pozície na frontovej línii počas bojov pri meste Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v stredu 11. januára 2023. Foto: TASR/AP

Malo by byť všetkým jasné, že nezáleží na tom, aké zbrane Američania a NATO pošlú Kyjevu, aj tak ich zničíme. Je nemožné poraziť Rusko, vyhlásil Antonov.

Moskva 19. januára (TASR) — Kremeľ vo štvrtok varoval pred eskaláciou vojny na Ukrajine, ak Západ poskytne Kyjevu viac zbraní schopných zasiahnuť územie Ruska. Urobil tak v predvečer stretnutia dôležitých spojencov Kyjeva, ktorí budú v Nemecku rokovať o dodaní účinnejších zbraní pre ukrajinskú armádu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Potenciálne je to (dodanie zbraní Ukrajine) veľmi nebezpečné, keďže to celý konflikt posunie na kvalitatívne novú úroveň. A to neveští nič dobré pre globálnu a európsku bezpečnosť," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Peskov to uviedol po tom, čo ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov povedal, že ak bude Ukrajina zbraňami z krajín Západu útočiť na Rusko alebo anektovaný polostrov Krym, Moskva podnikne odvetné opatrenia. AFP pripomína, že nezákonná anexia Krymu z roku 2014 nie je medzinárodne uznaná.

"Malo by byť všetkým jasné, že nezáleží na tom, aké zbrane Američania a NATO pošlú Kyjevu, aj tak ich zničíme. Je nemožné poraziť Rusko," vyhlásil Antonov a dodal, že "rétorika Spojených štátov v súvislosti s Ukrajinou je čoraz agresívnejšia".

Washington podľa ruského veľvyslanca tým, že trvá na tom, že Krym je súčasťou Ukrajiny a posiela jej zbrane na ochranu svojho územia, „Kyjev fakticky núti k tomu, aby v Rusku páchal teroristické činy ".