Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Lavrov kritizuje Západ za jeho reakciu na kauzu Navaľného

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, foto z archívu. Foto: TASR/AP

K politikom, ktorí odsúdili Navaľného zadržanie a vyzývajú na jeho prepustenie, sa pridala aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Moskva/Brusel 18. januára (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov kritizoval v pondelok západné štáty za ich negatívne reakcie na zadržanie opozičného politika Alexeja Navaľného. Uviedol, že ich reakcia je pokusom o odvrátenie pozornosti od domácich problémov v západných krajinách.

Ako informovala agentúra Interfax, Lavrov vyhlásil, že z reakcií Západu "priam cítiť, s akou radosťou ide jeden komentár za druhým, ako cez kopirák". Na tlačovej konferencii v Moskve Lavrov vysvetlil, že západní politici kauzu Navaľného radi využili, lebo vďaka nej môžu odpútať pozornosť "od hlbokej krízy, v ktorej sa ocitol liberálny model" rozvoja.

K politikom, ktorí odsúdili Navaľného zadržanie a vyzývajú na jeho prepustenie, sa v pondelok pridala aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, informovala agentúra AFP.

"Odsudzujem zadržanie Alexeja Navaľného," uviedla. "Ruské úrady ho musia okamžite prepustiť a zaistiť jeho bezpečnosť," dodala šéfka európskej exekutívy.



Von der Leyenová tiež zopakovala výzvu Bruselu na nezávislé vyšetrenie pokusu o Navaľného otrávenie z augusta minulého roku, z ktorého sa zotavoval v Nemecku, odkiaľ sa v nedeľu vrátil do Moskvy.

Prečítajte si aj: Svetoví politici dôrazne odsúdili zatknutie Navaľného



Ako v nedeľu informovala tlačová služba moskovskej pobočky Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN), Navaľnyj bol zadržaný po prílete do Moskvy pre vyhýbanie sa povinnosti hlásiť sa na väzenskej inšpekcii, ako mu to ukladajú podmienky stanovené súdom v rámci podmienečného trestu.

FSIN poznamenala, že ďalší postup v Navaľného kauze určí súd, ktorý sa podľa politikovho právnika Vadima Kobzeva začal v pondelok o 12.30 h miestneho času (10.30 h SEČ) v meste Chimki v metropolitnej oblasti Moskvy. FSIN žiada vziať Navaľného do väzby, dodal Kobzev, ktorý zverejnil na sociálnych sieťach súdne predvolanie.