Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lenč: O konci politickej nestability v Nemecku sa zatiaľ hovoriť nedá

Na snímke sprava šéf Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Martin Schulz, predsedkyňa Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angela Merkelová a šéf Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer počas tlačovej konferencie 7. februára 2018 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Sociálni demokrati podľa politológa Lenča dostali od šéfky Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) Angely Merkelovej veľmi dobrú ponuku a mali by sa jej držať.

Bratislava 7. februára (TASR) - V Nemecku bude zrejme opäť vládnuť tzv. veľká koalícia konzervatívneho bloku CDU/CSU a sociálnych demokratov (SPD). O konci politickej nestability sa však ešte hovoriť nedá. V rozhovore pre TASR to v stredu uviedol odborník na nemeckú politiku z Marek Lenč.



"Nemecko je na dobrej ceste, aby vznikla nová vláda, aby v podstate ešte do Veľkej noci začala pracovať," vyhlásil analytik z fakulty politických a medzinárodných vzťahov banskobystrickej Univerzity Mateja Bela (UMB).

Upozornil však, že dnešnej koaličnej dohode stojí v ceste hlasovanie straníkov SPD. "Je tu jedna prekážka. Aby koaličná dohoda vošla do praxe, musia ju schváliť hlasovaním všetci stranícki členovia SPD," priblížil a spresnil, že to, či návrh koaličnej dohody privítajú alebo sa proti nemu postavia, by mohlo byť jasné 3. alebo 4. marca.

Lenč ďalej zdôraznil, že "od začiatku tohto roka pribudlo v SPD približne 25.000 nových členov a väčšina z nich sú odporcovia veľkej koalície". Napriek tomu sa však domnieva, že straníci SPD koaličnú dohodu odsúhlasia.

"Diskusia bude určite veľká, kľúčoví členovia sa za túto dohodu postavia, mladé krídlo ju, samozrejme, bude odmietať, ale hlavná otázka je, kde sa postaví politický stred SPD. Skôr si myslím, že dohoda bude schválená," povedal.

Sociálni demokrati podľa politológa dostali od šéfky Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) Angely Merkelovej veľmi dobrú ponuku a mali by sa jej držať. "SPD si dokázalo presadiť mnoho vlastných tém a získalo dva silové rezorty, predovšetkým ministerstvo zahraničných vecí a financií. Z toho, čo bolo na stole, získali naozaj veľa. Myslím si, že aj radoví straníci to vyhodnotia pozitívne," ozrejmil Lenč a doplnil: "Keďže preferencie SPD stále klesajú, neviem, či by odmietnutie dohody bolo dobré riešenie."

Napriek tomu, že si Nemecko prešlo jedným z najturbulentnejších období v jeho modernej histórii, budúca vláda by mohla byť stabilná, myslí si odborník.

"Keď sa raz dá v Nemecku niečo na papier, tak to platí. Pokiaľ táto vláda začne fungovať, nevidím žiadny dôvod, prečo by mala skončiť predčasne,"
uzavrel s dôvetkom, že nikdy nevieme, čo budúcnosť prinesie.