Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarská opozícia kritizuje vládu za zákaz protestov na miestach osláv

Premiér Viktor Orbán (vpravo) a podpredseda maďarskej vlády zodpovedný za národnú politiku Zsolt Semjén. Foto: TASR/AP

Novela, ktorú pripravil vicepremiér Semjén, navrhuje aby na čas prípravy a konania sviatkov miesta ich konania neboli považované za verejné priestranstvá.

Budapešť 7. novembra (TASR) - Návrh maďarského vicepremiéra Zsolta Semjéna na zákaz demonštrácií na miestach konania štátnych či cirkevných sviatkov označila v stredu v Budapešti opozičná strana Jobbik za "ďalší krok vládnutia boľševického typu".

Podľa spravodajského servera 24.hu Jobbik vo vyhlásení zdôraznil, že vládna strana Fidesz sa obáva ľudu a zdá sa, že jej nestačí, že obmedzila práva na zhromažďovanie.

Demokratická koalícia (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya upozornila vládu, že národné sviatky sú sviatkami celého Maďarska a všetkých Maďarov, a nie iba premiéra Viktora Orbána. "Európski Maďari nedovolia, aby im vzali ich základné práva, a aby ich obmedzovali v tom, aby dôstojným spôsobom oslávili svoje sviatky," reagovala DK.

Orbánova vláda chce presadiť novelu zákona, podľa ktorej by dôležité miesta konania štátnych či cirkevných sviatkov v krajine neboli v čase týchto sviatkov považované za verejné priestranstvá. Informoval o tom v stredu spravodajský server Zoom.hu.

Podľa servera kabinet sa odvoláva na nutnosť zachovania bezpečnosti a dôstojnosti podujatí.

Novela, ktorú pripravil vicepremiér Semjén, navrhuje aby na čas prípravy a konania sviatkov miesta ich konania neboli považované za verejné priestranstvá, čím by sa uvedené priestranstvá stali v zmysle zákona obsadenými.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach