Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarský minister: O treste smrti sa nediskutuje len v Maďarsku

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, archívne foto Foto: TASR/AP

V Maďarsku došlo v uplynulých rokoch k niekoľkým brutálnym vraždám.

Budapešť 29. apríla (TASR) - Diskusia o treste smrti neprebieha iba v Maďarsku, hovorí sa o ňom vo viacerých krajinách, vyhlásil dnes v maďarskej štátnej televízii M1 minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Podľa jeho slov táto diskusia nespôsobuje Maďarsku žiadne diplomatické problémy. "Nejde o ojedinelú diskusiu vo svete, vo viacerých krajinách je takýto trest v platnosti a sú krajiny, v ktorých o ňom prebieha diskusia," povedal minister.

Dodal, že nemá žiadnu reakciu po utorňajšom vyjadrení premiéra Viktora Orbána. Ten v Pécsi povedal, že doživotný trest odňatia slobody nie je dostatočne odstrašujúci, preto treba v Maďarsku ponechať otvorenú aj otázku trestu smrti. Orbán tak reagoval na minulotýždňovú brutálnu vraždu mladej ženy v Kaposvári.

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz dnes inicioval telefonický rozhovor s Orbánom, ktorého témou boli jeho vyjadrenia o možnosti obnovenia trestu smrti v Maďarsku.

V úvode dnešného zasadnutia EP vystúpil rakúsky sociálnodemokratický poslanec Jörg Leichtfried, ktorý s odvolaním sa na informácie médií pripomenul, že Orbán nastolil myšlienku obnovy trestu smrti.

Schulz v reakcii uviedol, že o tom tiež čítal a inicioval telefonický rozhovor s predsedom maďarskej vlády.



V Maďarsku došlo v uplynulých rokoch k niekoľkým brutálnym vraždám. Obeťami hrdelného zločinu sa stal napríklad rumunský hádzanár Marian Cozma, policajná psychologička Katy Bándyová, ale aj niekoľko Rómov ľudia násilne zomierali aj pri bankovej lúpeži v Móri. Tieto prípady otvorili i diskusiu o možnosti obnovenia trestu smrti.

Spomedzi parlamentných strán obnovenie trestu smrti jednoznačne podporuje iba ultrapravicový Jobbik. V Maďarsku bola poprava naposledy vykonaná v roku 1988. Odsúdeného 28-ročného vraha Ernöa Vadásza vtedy obesili.