Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Madurova vláda zvíťazila v regionálnych voľbách vo Venezuele

Nicolás Maduro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Účasť na nedeľňajšom hlasovaní dosiahla 41,8 percenta, ukazujú predbežné výsledky po sčítaní 90,21 percenta hlasov.

Caracas 22. novembra (TASR) – Vláda prezidenta Venezuely Nicolása Madura drvivo zvíťazila v nedeľňajších regionálnych voľbách, na ktorých sa po prvý raz po troch rokoch zúčastnila aj rozdelená venezuelská opozícia. Oznámili to tamojší volební predstavitelia, informuje agentúra AFP.

Kandidáti spojení s Madurom získali podľa správy 20 z 23 postov guvernérov jednotlivých venezuelských štátov i mandát starostu hlavného mesta Caracas.

Európska únia vyslala prvýkrát za 15 rokov do tejto juhoamerickej krajiny na voľby pozorovateľskú misiu. Po nich sa venezuelská vláda bude snažiť o zrušenie medzinárodných sankcií, píše AFP. Misia predstaví svoju správu v utorok.

Účasť na nedeľňajšom hlasovaní dosiahla 41,8 percenta, ukazujú predbežné výsledky po sčítaní 90,21 percenta hlasov.

Opozícia zvíťazila v troch štátoch vrátane na ropu bohatého štátu Zulia, najľudnatejšieho regiónu krajiny, ktorého metropola Maracaibo je druhým najväčším mestom Venezuely.

"Krásny triumf, krásne víťazstvo," vyhlásil o výsledkoch Maduro, ktorého znovuzvolenie za prezidenta v roku 2018 časť medzinárodného spoločenstva neuznáva.

Pred oznámením o výsledkoch opozičný predstaviteľ Henrique Capriles kritizoval neskoré uzavretie niektorých volebných miestností, ktoré podľa neho umožní podvody. "Maduro a jeho strana nariadili (volebnému úradu) CNE, aby neuzavrel volebné miestnosti, keď tam neboli žiadni voliči... Dajú tam hlasy, ktoré neexistujú," napísal Capriles na Twitteri.