Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na spomienkovom akte na Novom Zélande sa zúčastnili desaťtisíce ľudí

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová (druhá sprava) odchádza po piatkových modlitbách na pamiatku obetí streľby v dvoch mešitách na Novom Zélande, v parku Hagley Park v meste Christchurch 22. marca 2019. Foto: TASR/AP

Na zhromaždení, ktoré naživo vysielala televízia a bolo premietané na verejných priestranstvách mnohých miest, vystúpila so svojím príhovorom aj premiérka tohto ostrovného štátu - Jacinda Ardernová.

Christchurch 29. marca (TASR) - Viac ako 23.000 ľudí sa v piatok zúčastnilo smútočného aktu v novozélandskom meste Christchurch, aby si uctili pamiatku 50 obetí nedávnej streľby v dvoch miestnych mešitách. Informovala o tom agentúra DPA.

Na zhromaždení, ktoré naživo vysielala televízia a bolo premietané na verejných priestranstvách mnohých novozéladnských miest, vystúpila so svojím príhovorom aj premiérka tohto ostrovného štátu - Jacinda Ardernová.

"Salam alejkum. Pokoj vám. To boli slová komunity, ktorá tvárou v tvár nenávisti a násiliu mala právo vyjadriť hnev, avšak namiesto toho otvorila svoje dvere pre nás všetkých, aby sme mohli trúchliť spolu s ňou," vyhlásila na margo miestnej moslimskej komunity Ardernová.

Svoj príhovor urobila v maorijčine - jazyku pôvodného obyvateľstva Nového Zélandu - a čierny hidžáb, v ktorom vystupovala na predošlých spomienkových zhromaždeniach, taktiež vymenila za tradičný maoríjský plášť.

Z teroristického útoku v mešitách v Christchurchi, ktorý si 15. marca okrem 50 obetí na životoch vyžiadal aj 50 zranených, bol obvinený 28-ročný austrálsky pravicový extrémista.