Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Porošenko vyzval zastaviť paľbu na Ukrajine, prímerie sa začalo

Ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Na východe Ukrajiny začalo o 00:00 hod. (23.00 hod. SEČ) platiť prímerie. Ukrajinský prezident Petro Porošenko krátko predtým nariadil ukrajinskej armáde zastaviť paľbu.

Kyjev 14. februára (TASR/Teraz.sk) - Na Ukrajine dnes o polnoci miestneho času (23.00 h SEČ) začalo platiť prímerie, ktoré zástupcovia Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska dohodli na rokovaniach vo štvrtok v bieloruskom Minsku.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko krátko predtým nariadil ukrajinskej armáde zastaviť paľbu. "Vydávam rozkaz armáde Ukrajiny, aby zastavila paľbu o 00:00 h 15. februára," uviedol Porošenko v televíznom prejave.

Po jeho boku stál náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Viktor Muženko.



Ukrajinská armáda okamžite splnila rozkaz prezidenta krajiny Petra Porošenka na zastavenie paľby v súlade s podmienkami dohody o prímerí z Minska, citovala agentúra Reuters hovorcu ukrajinskej armády Vladyslava Selezňova.

Porošenko vyhlásil v televíznom prejave približne o polnoci miestneho času (sobota 23.00 h SEČ), že stále panuje "znepokojenie" nad situáciou vo meste Debaľceve na východe krajiny. Mesto je strategickým dopravným uzlom severovýchodne od Donecka a ukrajinské jednotky sa v ňom ocitli pod tlakom proruských separatistov.

"Pevne dúfam, že posledná šanca na začiatok dlhého a ťažkého mierového procesu na politickú dohodu neostane nevyužitá. Ako prvý krok, vydávam rozkaz armáde Ukrajiny, aby zastavila paľbu o 00:00 h 15. februára," vyhlásil Porošenko v uniforme vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny.

Agentúra Reuters uviedla, že bezprostredne po začiatku platnosti prímeria došlo vo východoukrajinskom meste Doneck k zastaveniu ťažkej delostreleckej paľby.

"Je pokoj. Uplynulú polhodinu je pokoj. Ale stále čakáme. Neveríme im. Posledné tri dni nás dusili," príslušník ukrajinských ozbrojených síl slúžiaci pri meste Horlivka uviedol pre televíznu stanicu 112 po tom, čo prímerie nadobudlo platnosť.