Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Berlíne sa protestovalo proti priemyselnému poľnohospodárstvu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V čase, keď sa v hlavom meste konal medzinárodný poľnohospodársky veľtrh Grüne Woche, protestujúci sa zamerali na vládnu politiku uprednostňujúcu farmárčenie vo veľkých rozmeroch.

Berlín 19. januára (TASR) - Tisíce demonštrantov s podporou sprievodu poľnohospodárskych traktorov vyšli v sobotu do ulíc nemeckej metropoly Berlín na protest za ochranu životného prostredia a proti priemyselnej lobby v poľnohospodárstve. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Podľa policajných zdrojov bolo demonštrantov vyše 12 000, kým organizátori uviedli, že na akcii sa zúčastnilo 35 000 demonštrantov.

V čase, keď sa v hlavom meste konal medzinárodný poľnohospodársky veľtrh Grüne Woche, protestujúci sa zamerali na vládnu politiku uprednostňujúcu farmárčenie vo veľkých rozmeroch, ktoré je všeobecne považované za škodlivé pre zdravie aj prírodu, a zároveň spôsobuje ujmy malým farmárom a producentom biopotravín.

"Tento protest ukazuje, že túžba po odlišnej poľnohospodárskej politike je teraz nepopierateľný," uviedol spolulíder Zelených Robert Habeck, ktorý sa tiež zúčastnil na sobotňajšom pochode.

Konzervatívna nemecká ministerka poľnohospodárstva Julia Klöcknerová dostala od ulice "jednoznačný odkaz", uviedla hovorkyňa organizátorov demonštrácie Saskia Richartzová.

"Nedokážeme nasýtiť celý svet, ak znížime priemyselnú výrobu v poľnohospodárstve," reagovala Klöcknerová. Pripustila však, že jej rezort musí byť "efektívnejší a tolerantnejší voči životnému prostrediu".