Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Novým holandským premiérom by mohol byť molekulárny biológ R. Plasterk

Ronald Plasterk, archívne foto. Foto: TASR/AP

Viaceré holandské médiá uviedli, že Plasterka na post premiéra navrhol šéf krajne pravicovej Strany slobody (PVV) Geert Wilders.

Brusel/Amsterdam 17. mája (TASR) - Ronald Plasterk, o ktorom sa predpokladá, že bude zvolený za nového premiéra Holandska, sa verejne ospravedlnil predsedovi strany Nová spoločenská zmluva (NSC) Pieterovi Omtzigtovi za to, že sa s ním vo februári dostal do sporu, čo ukončilo vtedajšie ním vedené rokovania o zostavovaní vlády štyroch pravicových strán. Informuje o tom spravodajca TASR.

Viaceré holandské médiá uviedli, že Plasterka na post premiéra navrhol šéf krajne pravicovej Strany slobody (PVV) Geert Wilders, ktorého ako šéfa vlády odmietala NSC a aj doteraz vládnuca Ľudová strana slobody a demokracie (VVD). Štvrtou koaličnou vládnou stranou bude Farmársko-občianske hnutie (BBB).

Plasterk sa prostredníctvom otvoreného listu v denníku Telegraaf ospravedlnil Omtzigtovi za to, že sa s ním vo februári, v úlohe vyjednávača, pohádal. Líder NSC od neho už vlani v decembri žiadal podklady o stave holandských financií a keď zistil, že Plasterk ako hlavný vyjednávač podklady od rôznych ministerstiev o stave štátnej pokladnice nesprístupnil, opísal to ako "porušenie dôvery" a vycúval z koaličných rokovaní. O týždeň neskôr Plasterk poslancom parlamentu povedal, že Omtzigt použil jeho služobné auto na cestu do hotela, kde sa stretol s novinármi.

"Osobne som sa vtedy Pieterovi Omtzigtovi ospravedlnil a teraz to opakujem verejne. Prepáč, Pieter!" odkázal Plasterk cez denník Telegraaf, pre ktorý v posledných rokoch písal novinárske stĺpčeky.

Rokovania sa nakoniec podarilo oživiť s inými vyjednávačmi a meno Ronalda Plasterka sa v súvislosti s premiérskym postom objavilo na konci rokovaní. Viaceré holandské médiá však vo štvrtok informovali, že Omtzigt zdržiava Plasterkovu nomináciu na funkciu predsedu vlády.

Plasterk je povolaním molekulárny biológ a ako člen Strany práce (PvdA) bol poslancom parlamentu a neskôr ministrom školstva, kultúry a vedy a potom aj ministrom vnútra. Týždenník Politico v piatok upozornil, že bývalý ľavicový politik sa posunul doprava.

Možný premiér však čelí aj iným problémom, avizoval v piatok informačný portál DutchNews.nl. Začiatkom mája denník NRC Handelsblad zverejnil článok, v ktorom upozornil, že amsterdamská fakultná nemocnica UMC začala vyšetrovať, ako mohol mať Plasterk výhradné práva na patentovanú liečbu rakoviny. Podľa novín Plasterk zarobil "milióny" na výskume, ktorý sa uskutočnil po skončení jeho poslednej ministerskej funkcie. Spoločnosť na využívanie patentov, ktorú sám založil, v roku 2022 predal spoločnosti CureVac za 32 miliónov eur.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)